„Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов” показват в Изложбени зали

Мисия

30-06-2019, 15:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата ще бъде експонирана до 30 октомври

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново на 10 юли се открива камерна изложба под надслов „Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов”.
Тя включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на Трапезица, които художникът изработва през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките на хълма през 1900 г. Освен тях са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви. Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация, тъй като за голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата „Св. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.

Изложбата се организира от Регионалния исторически музей в старата столица със съдействието на Община Велико Търново, а всички оригинални материали са любезно предоставени от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Изложбата ще бъде експонирана до 30 октомври 2019 г..



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов