3 юли е Международен ден без найлонови торбички

Животът

03-07-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

52% от морските обитатели са яли найлонови отпадъци и вследствие на това са загинали

Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде, за да улеснят евтино и практично нашето ежедневие. Днес последствията от употребата на найлонови торбички са толкова трагични за околната среда, че 3 юли е един от дните, в които екологични организации призовават да се замислим всеки път, когато в магазина ни попитат: "Торбичка желаете ли?"

Ето някои факти за найлоновите торбички, които организацията "Plastic bag free day", припомнят на днешния ден:

Една найлонова торбичка се ползва средно 25 минути.

В зависимост от материала на всяка една найлонова торбичка й отнема между 100 и 500 години да се разгради в естествена среда. Която не е природата.

В минутата, докато четете това, 1 000 000 торбички влизат в употреба.

3 400 000 торбички се произвеждат всяка година. Това е теглото на поне 2 милиона автомобила.

Поради лекотата и формата си, разпространението на найлоновите торбички като отпадък е напълно неконтролируемо.

 

Проучвания показват, че ако храната, която се яде, е опакована в нагрети найлонови торбички, може да се стигне до развитие на астма, затлъстяване и някои видове рак. Това се дължи на факта, че найлоновите торбички отделят редица химикали, когато се нагреят. Един от тях е бисфенол-А. Проучвания показват, че хората, които са приели голямо количество от него, са по-склонни да развият сериозни здравословни проблеми като диабет, чернодробна токсичност, проблеми с фертилитета и репродуктивните органи, намаляване на когнитивните функции като хиперактивност и сърдечни заболявания. Този химикал може да има и вредно въздействие върху мозъка.

 

Морските животни също са най-застрашени – приблизително 52% от тях са яли найлонови отпадъци и вследствие на това са загинали. Причината е, че найлоновите торбички, които попадат във водна среда, никога не се разграждат напълно. Вместо това, те се разпадат на малки парчета. Затова учените препоръчват използването на торбички за многократна употреба.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов