Велико Търново ще отбележи 142 години от освобождението - velikotarnovo.utre.bg

Велико Търново ще отбележи 142 години от освобождението

03 юли 2019, 11:20 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Вижте празничната програма за 7 юли

С приветствие от името на Генералния консул на Руската федерация в гр. Русе ще започне честването на 142-та годишнина от освобождението на Търново на 7 юли. От 10,30 ч. през паметника на генерал Гурко заупокойна молитва за загиналите за Освобождението ще отслужи Негово Благоговейнство свещеник Петър Иванов. Цветя на признателност ще бъдат положени пред паметника, както и пред паметната плоча на загиналите пред Военен клуб – Велико Търново.

В 11,00 ч. пред паметник „Майка България” ще бъде поднесено празнично слово и поздравителна телеграма от побратимения град Твер, Руска федерация. Ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност. Празнично търновско хоро ще поведат фолклорни формации при НЧ „Нива-1898“, с. Балван  и НЧ „Просвета-1904“, с. Пчелище.

От 9,30 ч. от музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще потегли безплатна пешеходна обиколка с беседа по маршрут: музей „Възраждане и Учредително събрание“, музей „Затвор“, ул. „Гурко“, места и личности, свързани с Освобождението на Търново, паметник на ген. Гурко.

Музеите  „Възраждане и Учредително събрание“ и „Затвор“ ще приемат посетители безплатно в рамките на работното време.

В 20,30 ч. на сцената „Арт лято” край парк „Асеневци“ ще се състои концерт на група „Блато- злато“, българска фолклорна формация от САЩ.

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина” ще бъде излъчен в 21,45 ч.

Организатори на честванията са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Великотърновска Света митрополия и

Регионален исторически музей- Велико Търново.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета