НОКА дарява 100 агнета на стопаните, засегнати от чумата в района на Шарково - velikotarnovo.utre.bg

НОКА дарява 100 агнета на стопаните, засегнати от чумата в района на Шарково

04 юли 2019, 16:56 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Признателни сме за благородството на нашите членове, подчерта съпредседателят Симеон Караколев

100 агнета ще дари Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ на фермерите, засегнати от чумата по дребните преживни животните през миналото лято в Ямболска област. Стопаните от района на селата Шарково, Воден и Крайново ще получат агнета от високомлечни породи в началото на следващата седмица. Агнетата ще бъдат разпределени между 32-ма фермери, като компенсацията ще отговаря на животните, избити заради заболяването през 2018 г. 

В кризисната ситуация с разпространението на чума по овцете и козите в Ямболско и Бургаско през миналата година НОКА  предприе поредица от действия с цел компенсиране на засегнатите стопани. След поредица протести, асоциацията издейства  от Министерство на земеделието, горите и храните увеличаване на парите за компенсиране на стопаните, заради претърпените загуби вследствие от наложената карантина

Фермерите от засегнатите райони получиха обезщетенията за  избити овце и кози, като със съдействието на НОКА  бе осигурено бързото изплащане на сумите в самите населени места без да се налага стопаните да ходят до областните центрове и да подават заявления.

„Независимо от компенсациите, фермерите имат най-голяма нужда от качествени млади животни, с които да възстановят стадата и поминъка си. Затова нашата асоциация подбра високомлечни агнета от ферми на наши членове от цялата страна, които безвъзмездно ще раздадем на засегнатите от чумата стопани в района на Шарково на 9-ти и 10-ти юли. Вярваме, че това ще е искра за ново начало за тези  стопани.  Признателни сме за благородството  на нашите членове, които предоставиха агнета  за да подпомогнат колегите си“, подчерта Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.   

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета