Възпитаник на Стопанската академия e обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия

Мисия

05-07-2019, 08:00

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Деан Белев е завършил специалност „Бизнес информатика”

Възпитаникът на Стопанската академия – Деан Белев, завършил специалност „Бизнес информатика”, е обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия. В качеството си на вицепрезидент „Услуги” на българската телекомуникационна компания Нетикс (NetIX),  той влезе в индекса Power 100 за 2019 година на британската медия за телекомуникации Capacity. 

За изготвянето на класацията Power 100, професионалисти по телекомуникации от цял свят всекидневно следят какво се случва в сектора. Те избират компании и специалисти, които оставят следа в развитието на новите технологии. Capacity Media е най-авторитетното телеком издание, част от международната организация Euromoney Global Limited (организатор на най-големите телекомуникационни събития в Европа, в Северна Америка, Африка, Азия и Латинска Америка). Участниците в класацията са лидери не само в своите области, но и като иноватори, критично мислещи хора и двигатели на промяната. „Компанията, наградена като най-добрата платформа за пренос на данни в света за 2018 г. – Нетикс (The Best Internet Exchange at the 2018 Global Carrier Awards), продължава своето пътешествие по пътя на развитието. Един от шампионите в този процес е Белев, който отговаря за продуктите, услугите и развитието”, се казва в мотивите на журито, определило индекса Power 100 за 2019 година. Деан Белев е специалист по „Бизнес информатика” от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, и магистър от Софийски университет по спец. „Разпределени системи и мобилни технологии”. Започва работа за Нетера през 2005 г. като инженер „Поддръжка на услугите”, по-късно е IP инженер и специалист „Предпродажбено обслужване”, а през 2012 г. преминава към отдел „Бизнес развитие” и става съосновател на проекта „Нетикс” – отделна компания и бизнес. До момента продължава да развива услуги и бизнес като продуктов мениджър в Нетера и като вицепрезидент „Услуги” в Нетикс. 
Нетикс e глобална платформа за обмен на данни с точки на присъствие в 35 страни на 6 континента. Компанията свързва 3700 мрежи в 151 точки (65 града), като осигурява най-ниското възможно времезакъснение и най-кратък път до 85% от активните автономни платформи за обмяна на трафик в света. Членовете на Нетикс са свързани с водещите клауд / CDN платформи и над 30 IXP в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. През 2014 г. Нетикс печели наградата на Forbes България за най-добър стартиращ бизнес.  През 2017 г., вече в международен мащаб, компанията е обявена за една от най-добрите платформи за обмяна на данни в света. През 2018 г. Нетикс е удостоена с приза „Най-добра платформа за обмяна на данни в света” (The Best Internet Exchange at the 2018 Global Carrier Awards).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов