И прокуратура, и подсъдими, и частни обвинители недоволни от присъдите за смърт на бебе и родилка

Крими

06-07-2019, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Десислава Манолова и новороденият Александър починаха през 2013 г.

Апелативен съд Велико Търново ще заседава в понеделник по въззивно дело за смъртта на бебе и родилка.

Окръжният съд в Габрово признава за виновни бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева за смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й, но постанови условни присъди. Двамата лекари бяха признати за виновни, че поради немарливо изпълнение на задълженията си по непредпазливост са причинили смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ син. Съдът ги осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и им наложи забрана да практикуват като лекари за 3 години.

30-годишната Десислава постъпва в МБАЛ-Габрово за раждане на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Манолова преносва бременността си, но лекарите твърдят, че всичко е наред и най-вероятно терминът й - 9 септември - не е изчислен правилно. От 11 до 25 септември тя лежи в габровската болница, но лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември младата жена ражда момченце, което кръщава Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, на 4 октомври умира.

В хода на делото д-р Ангелов коментираше пред медиите, че е бил нощна смяна преди раждането и е подготвил родилката за секцио, но застъпилата след това д-р Колева решила, че раждането трябва да е естествено. Според него жената е починала няколко дни по-късно в Плевен, защото лекарите са я прегледали късно и не са установили наличието на инфекция.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивен протест от Окръжна прокуратура – Габрово и въззивни жалби от двамата подсъдими и от частните обвинители.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов