В разгара на жътвата в Ресен почетоха хляба с празник

Велико Търново Лайф

07-07-2019, 14:38

Снимка:

кметство Ресен

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участие в проявата взеха над 300 самодейци

За седма година в разгара на жътвата в с.Ресен се проведе празник на хляба под надслов : „Никой не е по-голям от хляба”. Организатори на празника са Кметство Ресен и Народно читалище „Народна просвета 1874” с.Ресен в партньорство с Община Велико Търново , Общинско радио Велико Търново , Хлебозавод „Яна I” , ЕТ ”Фоер-Петър Добрев” , и професионалния фотограф от Велико Търново Дeяна Робова. Всички гости и самодейци бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Кметът на с.Ресен Йорданка Колева откри празника и пожела на съставите отлично представяне , а на публиката добро настроение. Извън конкурсната програма домакините от Ресен поздравиха всички присъстващи с  автентично  ресенско хоро „Япрак” изпълнено от Детска група към клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” и Едновремешни весели хороводни игри за деца  в изпълнение на ДФГ „Ресненче”.

Празникът бе уважен и от Георги Чукуров –гл.експерт в Дирекция „Култура , туризъм и международни дейности“ Община Велико Търново, който поздрави всички , и организатори, и гости и жители на с.Ресен с прекрасния празник с това ,че сме българи и трябва да пазим този бит , фолклор и културна идентичност.

Празникът на хляба беше с конкурсен характер в два раздела , в него взеха участие над 300 самодейци. Раздел „ Автентичен фолклор”  с категории : песни, обичаи  и индивидуално изпълнение в който взеха участие  над 15 състава и 8 индивидуални изпълнители  от 6 населени места и раздел „Кулинария”.  Компетентното жури с председател Дияна Джанзова – Председател на Народно читалище „Народна просвета 1874”, Цанка Добрева –худ.р-л на самодейните колективи в читалището в с.Ресен, Маргарита Деневска – майстор готвач и сладкар и Йорданка Бобева  - българист и преподавател в ОУ „Христо Ботев” с.Ресен оцениха и връчиха медалите на заслужилите участници в :

Раздел „Автентичен фолклор”

-Категория „Песни” : - златен медал за ФГ „Росен здравец” при НЧ „Зора 1887” с.Горна Липница,общ.Павликени ;

Сребърен медал за ДФГ „Славейче” при НЧ „Христо Ботев 1898 с.Ценово,общ.Ценово; Бронзов медал за ГИФ към Клуб на пенсионера „Янтра-96”с.Писарево,общ.Г.Оряховица.

Категория „Обичаи” :

 Златен медал за ГАФ към НЧ „Просвета 1915” гр.Русе,кв.”Долапите” - за обичая „Засевки;

Сребърен медал за групите от с.Ценово,общ.Ценово – за обичая „Жътва”;

Бронзов медал за ГАФ „ По липнишки” с.Горна Липница,общ. Павликени за обичая „По жътва 1890”

 

Категория „Индивидуално изпълнение”:

Златен медал за Росица Стефанова от с.Горско Ново село;

Сребърен медал за Атанаска Панева – от С- Горна Липница;

Бронзов медал за Анелия Минчева –от гр. Русе

Раздел „Кулинария” :

 Златен медал за гр.Русе;

Сребърен медал за с. Ценово;

Бронзов медал за с.Горна Липница.

Поощрителна награда  получиха и с.Горско ново село , а грамота за добро представяне с.Стрелец ,общ.Г.Оряховица.

 Наградата на кмета на с.Ресен, г-жа Йорданка Колева връчи на

 НЧ „ Просвета 1915”  гр. Русе,кв. „Долапите” за цялостно участие.

 Гост изпълнители бяха: Танцово студио „ДИНАМИК” при център за подкрепа и личностно развитие Общински детски комплекс гр.Велико Търново, Група за стари градски песни „Незабравима” към КПИ „Надежда”с.Ресен, Мъжка певческа група „Г.Измирлиев” към КП „Елена Грънчарова” гр. Г.Оряховица; Стоян Груев от с.Ресен и Йоанна Йорданова от Миро Денс.

Жителите на с.Ресен , гостите и участниците в празника останаха очаровани и от изложението на хлебни производи от ресенските фирми - „Хлебозавод Яна-1” и Едноличен търговец „Фоер” Петър Добрев. По време на празника всеки можеше да си опита от вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве. Кмета на с.Ресен Йорданка Колева благодари на участниците и на публиката, че и тази година всички заедно доказахме, че „Никой не е по-голям от хляба”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов