Започна ремонтът на храма в Хаджидимитрово - velikotarnovo.utre.bg

Започна ремонтът на храма в Хаджидимитрово

08 юли 2019, 10:27 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Свищов

Архиерейският наместник Руслан Личев и свищовски свещеници отслужиха водосвет

По време на празника на село Хаджидимитрово, официално бе дадено началото на ремонтно-възстановителните дейности на църковния храм „Св. Архангел Михаил“. В двора на църквата водосвет отслужиха архиерейският наместник Руслан Личев и свищовски свещеници.
На място присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова, кметът на село Хаджидимитрово Емил Тодоров, представители на Общинска администрация и много местни жители.
Кметът на селото Емил Тодоров изрази голямата си благодарност за подкрепата на Общинското ръководство и на министър Боил Банов, благодарение на която започва така дългоочаквания ремонт на храма в селото. По-късно на централния площад в селото Генчо Генчев съобщи добрата новина пред жителите на Хаджидимитрово за началото на ремонта на храма и пожела много скоро те отново да могат да го посещават.
Припомняме, че през 2013 г., след пропадане на северният зид, покривът на църквата рухва. Преустановено е извършването на църковни ритуали. В момента състоянието на сградата е окаяно.
По време на посещението си в Свищов, министърът на културата Боил Банов обеща да съдейства за реализиране на ремонта на църквата, която е със статут на единична недвижима културна ценност. Храмът е обявен за художествен паметник на културата от „местно значение“ преди 40 години с писмо №2586 от 05.07.1979 г. Строителството на църквата е започнало в далечната 1859 година, след получаване на ферман от Султана и е завършено през 1862 година.
През 2018 г. кмета на община Свищов Генчо Генчев предприема действия за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Главна дирекция на „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи. Определен е вида и обема на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. След ремонта в нея ще бъдат върнати демонтираните и съхранени икони от иконостаса, църковната утвар, както и документите на храма.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета