Дикси Джаз Фест събира търновци и гости край Асеневци

Мисия

08-07-2019, 12:03

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Единадесетото издание на фестивала се завръща от 11 до 13 юли с шест концерта в три фестивални вечери

Единадесетото издание на Дикси Джаз Фест се завръща от 11 до 13 юли с шест концерта в три фестивални вечери.  По традиция сцената на джаз фестивала е разположена под  паметника на Асеневци. „Дори и да завали дъжд, ще разчитаме, че ще надделее любовта към хубавата музика, защото не сме обмисляли резервен вариант. Обещаваме, обаче, незабравими преживявания за всички, които уважат фестивалните вечери. И тази година програмата ще бъде подкрепена с  диксиленд парад по улиците на Велико Търново и с джемсешъни в клуб Мелон.” – каза Емил Кустурков от Роял Дикси Бенд – Велико Търново, който е моторът на феста.

Първи в четвъртък, 11 юли ще засвирят домакините от болярския диксиленд  Royal Dixie Band, а след тях и музикантите от проекта DesyLive. Десислава Андонова събира 20 години опит и творчество в проект, в който са замесени са едни от най-успешните съвременни музиканти на българската сцена, а именно Божидар Василев (тромбон), Димитър Горчаков (клавишни), Васил Вутев (ударни), Георги Дончев (контрабас).  

През втория фестивален ден, 12 юли, петък публиката ще аплодира Акустично джаз трио Димитровград. Сърцето на триото е хасковският джазмен Димитър Русев-Мутата – китара. Заедно с него са Митя Йорданов – пиано, Петър Ганев – ударни и Мария Арнаудова – вокал. Вечерта ще се танцува и с Funky Miracle. Jazz, Rock, Soul, RnB, Pop и други стилове са няколко от техните музикални влияния и  те ги смесват в специфичен синтез, характерен за тяхната музика. Членове на бандата  са Симеон Желязков - вокал,  Джордж Стойков - тромпет, Владислав Мичев - тромбон, синтезатор, Пламен Денчев - клавишни, Илия Колев - електрическа китара, Евден Димитров - бас китара, Радо Казасов - барабани.

На 13 юли на сцената под Асеневци ще се качи австралиецът Дейвид Дауър – пиано, композитор, подкрепен от английския си ритмичен „отдел“ - Мат Фишър -барабани и Люк Фаулър - бас. С това трио няма забрани и задръжки, поемат се рискове, а смехът е задължителен. През 2018 г. триото се появи на главната сцена на Международния джаз фестивал в Банско, а след това записа и най-новия си албум - “Made in Sofia” в България. Финалът на фестивала ще сложат SoulBmoll.  Фънк бандата  е основана през 2014г. от възпитаници на Софийското музикално училище ''Любомир Пипков''.  Съвсем на шега младите музиканти се събират и започват да свирят, като постепенно съставът преминава през няколко метаморфози. Първото им участие е през 2015г. в НМУ. В края на 2016г. броят на участниците в групата нараства до девет души, какъвто остава и до този момент.

„Искам да благодаря изключително на Община Велико Търново и на кмета Даниел Панов за подкрепата Дикси Джаз Фест да го има.” – подчерта Емил Костурков.

„Фестивалът е едно от знаковите събития в културния календар на общината, а тази година на публиката се предлагат изключително атрактивни участници. Дикси Джаз Фест събира и много гости, които идват от други градове специално заради него.” – подчерта Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, младежки дейности и туризъм” в община Велико Търново.

Събитието е с вход свободен, а ето и неговата програма :

11 юли, четвъртък, 20:00

Royal Dixie Band

Desy Live Band

12 юли, петък, 20:00

Акустично джаз трио Димитровград

Funky Miracle

13 юли, събота, 20:00

David Dower trio

SoulBmoll

Всеки ден

Диксиленд парад, 11:00

Джемсешъни в клуб Мелон, 00:00

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов