Габровец е сред 10-те най-изявени млади българи на 2019 г.

Велико Търново Лайф

08-07-2019, 14:33

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Момчил Цонев беше отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40”

Габровецът Момчил Цонев беше обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. Той е първият габровец, носител на този приз. Момчил спечели отличието в категория „Личностно развитие и/или постижения”. Номинацията му ще се състезава и в международния конкурс за най-изявени млади личности тази есен.

Припомняме, че през май тази година Момчил Цонев беше отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40” на Дарик радио заради културния му принос към родния град Габрово. През 2018 г., отново заради културните му инициативи в Габрово, Момчил беше избран в Топ 20 на “Най-изявените млади личности на България”, категория “Културно постижение”.

“Най-изявените млади личности” е световен конкурс на организацията Международна младежка камара (Junior Chamber International). Първото издание на конкурса е през 1933 г., а от 1952 г. конкурсът става международен. В България конкурсът се провежда от 2015 г. Международната младежка камара има организации в над 100 държави по целия свят, включително и България.

Ето и мотивите на националното жури да отличи габровеца сред най-изявените млади българи:

“Момчил Цонев е културен мениджър и журналист, който се занимава с различни обществени каузи и култура/изкуства. Обществените каузи на Момчил Цонев са насочени приоритетно към изграждането на устойчиви граждански общности. Изграждането и ефективното функциониране на общности от хора по интереси или на географски, регионален принцип е ключът към решаването на повечето от целите за устойчиво развитие на ООН, смята Момчил Цонев. Основната му кауза “Добрите българи” цели популяризирането на добротворчеството като висше човешко благо и изграждането на ефективна общност в цялата страна за добри дела. Инициативата му "Балканджии - сърцето на България” цели да се преодолее капсулирането на всеки град поотделно и да се планира развитието на цял регион, обхващащ над 10 града в Централна Северна България в областите Велико Търново, Габрово и Ловеч.

Инициативата “Нощ на историите” / “Имало едно време в България” цели устойчиво общностно развитие чрез съхраняване и споделяне на истории и спомени от общностната памет, предаване на общностни ценности. Тук водеща е идеята, че разказването на истории е универсален образователен и общностен метод, чрез който се споделят ценности, културни норми, етика, предават се знанията и опитът на общността, подобряват се личните отношения в една общност и търсенето на общи решения и нови общностни възможности.

Културните постижения на Момчил Цонев в Габрово допринасят за градското развитие, тъй като културата е един от основополагащите елементи на устойчивото гражданско общество. Дейността на Момчил Цонев в Габрово е насочена към създаването на разпознаваем и стойностен културен бранд на Габрово, към съхранение и развитие на културното му наследство - благодарение на Момчил Цонев Габрово е първият град със собствена онлайн енциклопедия (Gabrovowiki), първият град с компютърна игра (Gabroville), фестивална дестинация от международен мащаб чрез международния фестивал за улични изкуства 6Fest.”

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов