Курбан за здраве събра християни и мюсюлмани в еленското село Каменари - velikotarnovo.utre.bg

Курбан за здраве събра християни и мюсюлмани в еленското село Каменари

08 юли 2019, 15:09 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Елена

Кметът на общината инж. Дилян Млъзев се присъедини към събитието

В Каменари курбан за здраве събра християни и мюсюлмани. В селото, разположено в красива долина от двете страни на централния път, живеят не повече от 200 души, почти наполовина от двете вероизповедания. В Каменари никога не е имало православен храм, а мюсюлманите се събират в малък молитвен дом. Затова решиха да подредят общата трапеза за първия по рода си курбан в селото в читалищния салон.

„Идеята дойде от самите хора. Те не за първи път се събират заедно, независимо от етнос и религия, както за трудните, така и за хубавите моменти, сподели кметът на Каменари Стела Михайлова. Три агнета приготвихме за курбана. Едното го дари Иван Савов, земеделски производител, а за другите хората дадоха пари, според възможностите си. Благодарна съм за помощта и организацията на председателя на читалището Стефка Христова и на Фатме Яшарова, както и на всички жени от селото, които се включиха в шетнята.“.

Кметът на общината инж. Дилян Млъзев се присъедини към събитието и даде за пример каменарчани, които винаги са били пример за толерантност и разбирателство.

Вкусният курбан сготви майстор готвач Иван Станев. От него опитаха и възрастни, и болни, и инвалиди, на които отнесоха по домовете. Преди да го раздадат на хората, бе осветен от отец Александър от Марянския манастир и от районния мюфтия Сюлейман Масурев. Двамата се помолиха за здравето и благополучието на каменарчани и все така да са заедно.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета