Свикват епизоотичната комисия във Велико Търново във връзка с африканската чума по свинете

Животът

08-07-2019, 17:02

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Областният управител участва в среща с министъра на земеделието

Областният управител проф. д-р Любомира Попова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Велико Търново д-р Станимир Спасов участваха в среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с недопускане разпространението на болестта африканска чума по свинете на територията на страната. В тази връзка бе взето решение до края на седмицата във всички области в Северна България да се проведат заседания на епизоотичните комисии. В следващите дни такава ще бъде свикана и във Велико Търново. 
До края на деня се очаква да бъдат актуализирани и информационните материали за населението и епидемичната обстановка в страната.
Министър Танева обяви, че към момента има две нови огнища, а именно в Новачене и Жернов, като в Жернов са евтаназирани всички прасета. В тази връзка тя припомни, че задните дворове са най-рискови за разпространението на болестта африканска чума. Директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев каза, че основният начин за разпространението на болестта е от месото на прасетата. „Не събирайте закланите прасета в хладилници. Продуктите от прасетата от райони с вируса са много опасни“, допълни още той. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)