Студенти и преподаватели от Калифорния посетиха ВТУ

Животът

09-07-2019, 13:34

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Университетът Лонг Бийч е една от големите държавни образователни институции в американския щат

В зала „Европа“ в Ректората се състоя среща на студенти и преподаватели от Държавния университет Лонг Бийч, Калифорния, САЩ, с интерес в областта на лингвистиката и антропологията с представители на Великотърновския университет.

Целта на срещата бе установяване на отношения на партньорство и сътрудничество в областта на образованието и науката, изготвяне на съвместни програми за едносеместриален обмен на студенти и преподаватели.

Университетът Лонг Бийч е една от големите държавни образователни институции в Калифорния. Той е създаден през 1949 г. и обучава около 35 000 студенти.

Приветствие към гостите отправиха доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност, и проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет.

„Добре дошли във Великотърновския университет! Искам да ви поздравя от името на академичното ръководство и специално от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Вие сте в образователния център на България, в най-стария извънстоличен университет, известен с традиции в качеството на обучение на своите студенти. Надявам се, че по време на разговорите ще намерим допирни точки за установяване на партньорски отношения между двата университета. Пожелавам ви приятен престой в историческата и духовна столица на България – Велико Търново“, каза в приветствието си доц. Димитър Симеонов.

От своя страна проф. Ценка Иванова подчерта, че Великотърновският университет е новатор в приложните лингвистични програми.

„Във Филологическия факултет се изучават 20 езика. В обучението разглеждаме езици, култури и комуникации. При нас се обучават студенти както от България, така и от цял свят. Даваме възможност за специализации и развитие във всички области на лингвистиката. Мисля, че сътрудничеството между двата университета ще бъде от взаимна полза“, каза проф. Ценка Иванова.

След общата презентация гостите останаха изключително впечатлени от историята, традициите и многообразието от специалности, предлагани в нашия университет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов