Над 60 млади таланти събира балетна академия Марян 2019

Велико Търново Лайф

09-07-2019, 16:44

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Една от групите ще води Никола Хаджитанев – една от най-ярките звезди на мъжкия ни балет

„В деветгодишната история на балетната академия това лято отчитаме рекорден брой участници. Поради големия интерес формираме още една балетна група, която ще се ръководи от Никола Хаджитанев – една от най-ярките звезди на мъжкия ни балет. Тя ще репетира в читалището на с. Костел и в момента материалната база се подготвя за ефективни занимания. След Марян и Руховци включваме в програмата на школата още едно китно селце в Еленския балкан. Стараем се да разширим нашата дейност и с това да допринесем още за оживяването и развитието на малките общности в региона.

Младите таланти са от цяла България, има две деца от Ню Йорк и Бостън. Радващо е, че 90% от миналогодишните участници са отново тук и това е положителен атестат за полезността на обучението в балетната академия. Щастливи сме, че отново имаме подкрепата на Фондация „Америка за България“, на община Елена, кметските наместници в трите села, както и на нашите частни дарители“ – сподели за балетна академия Марян 2019 доц. д-р Диляна Никифорова, примабалерина. Тя е главен организатор на частната инициатива на професионалисти-ентусиасти за лятна школа за млади таланти, които имат желание да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели в България.

Обучението това лято започва на 3 август и по традиция ще приключи със спектаклите в Марян и Елена на 15 и 17 август, в които са включени откъси от балетите „Пепеляшка“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кохот“ и др. Децата от балетната академия, представители на десет школи и училища в страната, ще играят на сцената заедно със звездите от Националния балет – примабалерините Диляна Никифорова, Дарина Бедева, Марта Петкова и премиер-солистите Трифон Митев и Никола Хаджитанев. Всички те, Капка Роглева и Ирма Каспарян са техни педагози и репетитори по време на летния балетен лагер. Той съчетава чудесно обучението на децата с отдих, туризъм сред природата, забавления и нови приятелства.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов