До 18 юли жителите на община Горна Оряховица трябва да заявят броя на домашните свине

Мисия

12-07-2019, 16:02

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Епизоотичната комисия при Общината заседава заради африканската чума

Епизоотичната комисия при Община Горна Оряховица проведе заседание заради усложнената обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете. Срещата бе водена от заместник-кмета Николай Георгиев, който е и председател на комисията. На заседанието присъстваха още д-р Петър Суванджиев – гл. инспектор при Областна дирекция по безопасност на храните, експерти от общинска администрация, инспектори от РУП и РС ПБЗН, както и кметове на населени места от общината.

До 18 юли жителите от населените места, трябва да заявят на кметовете броя на отглежданите в домовете свине, като целта е да се актуализира информацията за числеността на животните и тя да бъде предоставена на Областната дирекция на БАБХ. Необходимо е също, собствениците на свиневъдни обекти да регистрират животните съгласно закона за ветеринарномедицинската дейност. Собствениците на свине, незабавно трябва да сигнализират Областната дирекция на БАБХ, ако забележат каквито и да било необичайни клинични признаци, включително и внезапна смърт на животните. Ловните организации ще следят за диви прасета с променено поведение и ако се забележат такива, ще се прибегне до отстрел. Своевременно ще бъдат занасяни проби за изследване в лицензираната за област Велико Търново лаборатория. Това решиха на заседанието членовете на общинската епизоотична комисия.

Африканската чума по свинете е заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, което причинява изключително сериозни стопански и икономически загуби на сектора свиневъдство. При констатиран случай на заболяване се евтаназират всички свине в радиус от 3 км от възникналото огнище, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните. Заболяването не е опасно за хората, то засяга единствено свинете. Заболяването се причинява от вирус, който е много устойчив в околната среда и се запазва дълго време в свинското меса – в охладено състояние до 140 дни, а в замразено състояние, вирусът остава с години. Той не е опасен, когато месата са претърпели термична обработка.

Симптоми на заболяването са висока температура (над 400 С), депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, смущения в координацията на движенията, подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите.

Кметовете на населените места, които присъстваха на заседанието на епизоотичната комисия, получиха от д-р Петър Суванджиев информационни материали за заболяването, които ще бъдат разпространени в селищата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)