Двойна изложба подредиха четирима търновски творци в Габрово

Велико Търново Лайф

14-07-2019, 09:17

Снимка:

фейсбук Генчо Петков

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мариета Конова, Монна Конова, Генчо Петков и Никифор Тодоров впечатлиха съседите от града на хумора

В ХГ „Христо Цокев” в Габрово четирима великотърновски творци откриха двойна изложба. С експозицията „Възприятия” - живопис и фотография, се представиха Мариета Конова и Монна Конова, а с „44 арт фотографии” - Генчо Петков и Никифор Тодоров.

Мариета Конова показа най-новите си живописни творби, създадени през 2019 г. Портретите са част от цикъла „Хронология на срещите“, по който работи повече от 10 години. Лицата са на хора, които среща по време на двумесечен престой и творческа работа в ателиетата на Cite internationale des arts в Париж, Франция.

Монна Конова разказва, че стремежът в композициите ѝ е да показва различна гледна точка, нестандартен поглед към обекта – нейното дете. Чрез различен ъгъл на заснемане създава илюзия за нещо ново. Въздейства върху зрителя чрез композиционен „шантаж” и засилено контрастно цветово решение.

Генчо Петков и Никифор Тодоров показаха 44 свои творби, които са награждавани на международните фотографски салони, провеждани под патронажа на Световната федерация за фотографско изкуство – ФИАП.
Благодарение на тези свои снимки през 2019 г. Петков стана „екселенц” на ФИАП, а Тодоров „артист” на същата организация. Генчо Петков пояснява: „Селекцията беше много трудна. Единственото общо между тези снимки е, че са приемани и награждавани. Тоест минали са цедката на различни журита в над 20 страни.” 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов