Над 1500 зрители аплодираха Имперския руски балет на Царевец

Мисия

14-07-2019, 13:46

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Със спектакъла „Лебедово езеро” бе открит оперния фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново

Над 1500 зрители възхитени аплодираха снощи спектакъла „Лебедово езеро“ на Имперския руски балет на крепостта Царевец във Велико Търново. Със зрелищната постановка под звездите бе открит летният оперен фестивал „Сцена на вековете“. Царският дворец на историческия хълм за 34-ти път се превърна в оперна и балетна сцена. „Фестивалът „Сцена на вековете“ е сред най-престижните форуми в културния живот на България. Убеден съм, че уникалното съчетание на природните красоти, нестандартните сценични решения и драматургия, претворени с неуморен труд и завиден професионализъм от талантливите артисти, ще привлекат хиляди меломани и любители на оперния туризъм“, заяви при откриването на културната проява зам.министърът на културата Румен Димитров.

 

Зам.кметът на болярския град проф. Георги Камарашев обяви, че за първи път фестивалът е с международно участие. „Тази година е специална за нас, тъй като вече имаме гости и то не какви да е – това е Имперският руски балет, който представя пред нас своето изкуство“, каза проф.Камарашев.

Художествен ръководител на Имперския руски балет вече 25 години е Гедиминас Таранда Заради юбилея балетът прави световно турне. У нас пристига след гастроли в Бразилия, Алжентина и след 21 спектакъла в Санкт Петербург. А след 5 представления в български градове, следва представяне в Москва, а от там заминават за Австралия, Нова Зеландия и Китай. Пред търновската публика балетът се представя за първи път. Гедиминас Таранда има планове и за бъдещи постановки в страната. „Непрекъснато расте интересът към класическия балет. Всички са луди по класиката, защото в света никой не я поставя. Тя се унищожава. А когато я видят, хората ахват. Ние всяка година гастролираме в Австралия, Нова Зеландия, Филандия. В продължение на три месеца залите са пълни, всички идват. В Русия също обожават класиката, още от деца. Обичам много фолклор, и джаз също. Така се получава, че обичам всичко, но навярно фолклорът е на първо място. Познавам българския фолклор. При вас е съхранена тази традиция, а песните ви са връзката с Космоса. Мои приятели пеят български фолклорни песни, дори изпълниха две много красиви песни на Празника на народите. А от операта любима ми е „Травиата” на Верди”, сподели минути преди представлението Гедиминас Таранда.

 

След края на постановката, като подарък от община Велико Търново, бе излъчен аудио-визиулният спектакъл „Звук и светлина”. До края на август афиша на „Сцена на вековете“ са включени още шест впечатляващи заглавия на българските оперни театри.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов