Местният парламент ще решава дали Спортното училище във Велико Търново да носи името на Георги Живков

Мисия

16-07-2019, 12:27

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Педагогическият съвет е подкрепил предложението на Инициативния комитет „Сава Муткуров”

Предложението на Инициативен комитет „Сава Муткуров” Спортното училище във Велико Търново да носи името на Георги Живков, ще бъде гласувано на предстоящото на 25 юли заседание на местния парламент. С 38 гласа „за”, един „против” и без въздържали се Педагогическият съвет на училището е подкрепил предложението и сега то влиза в дневния ред на сесията на Великотърновския общински съвет.

Вече 7 години след откриването му, школото няма име и патрон. Тази година се навършват 125 години от началото на организираното спортно движение у нас и 175 години от рождението на Георги Живков – първият кмет на Велико Търново, два пъти министър на просвещението, три пъти председател на Народното събрание и родоначалник на организираното движение в града и страната. Предложението Живков да стане патрон на училището е подкрепено с подписка от 247 университетски преподаватели, спортни деятели и треньори, общински съветници и общественици.

Спортното училище в старата столица ще обучава 293 деца през идващата нова учебна година, разпределени в 15 паралелки. Ако Великотърновският общински съвет даде съгласието си то да носи името на Георги Живков, кметът инж. Даниел Панов трябва да изпрати мотивирано предложение до Министерството на образованието и науката, заедно с решението на местния парламент, становище на Регионалното управление на образованието и на Педагогическия съвет за издаване на заповед за промяна наименованието на училището.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов