Въведоха нов достъп при ендопротезирането в търновската болница

Животът

16-07-2019, 17:51

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първата интервенция бе приложена на 80-годишна пациентка

Нововъведенията в отделението по Ортопедия и Травматология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново продължават. Д-р Трифон Трифонов въведе нов достъп при ендопротезирането на тазобедрената става усвоен по време на курс по тазобедрено ендопротезиране при проф. Рьотингер, по- рано тази година.

"Достъпът на Рьотингер е анатомичен, което означава, че не се прерязват мускулите, движещи тазобедрената става, а се достига между тях. Това довежда до редуцирана следоперативна болка, намалена честота на луксация и дава възможността пациентите да се изправят и проходят в деня на операцията", разказва операционният екип, извършил първата такава интервенция във Великотърновската болница.

Пациентът е възрастна жена на близо 80 години, която постъпила в Ортопедичното отделение с фрактура на бедрената шийка. Операцията била извършена във вторник от д-р Трифон Трифонов и д-р Калоян Йорданов - специалисти по ортопедия и травматология, д-р Мирослава Маринова - специалист по Анестезиология и Реанимация, д-р Габриела Лазарова - специализант по Анестезиология и Реанимация, м.с Николова и м.с. Атанасова, санитар Славкова.

Достъпът на Рьотингер, заедно с рутинно използвания заден достъп, въведен от д-р Калоян Йорданов и страничен достъп, въведен от д-р Тодор Табаков, позволяват на ендопротезистите да индивидуализират и оптимизират оперативното лечение според нуждите и особеностите на пациентите, с цел достигане на отлични следоперативни резултати.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)