Дебелец ще посрещне 45-та си годишнина като град с герб и знаме

Мисия

17-07-2019, 09:26

Снимка:

кметство Дебелец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Автори на одобрения след конкурс вариант са Кристиян Иванов и Никола Петров

Кристиян Иванов и Никола Петров са авторите на герба на Дебелец, с който селището ще отпразнува своята 45-годишнина от обявяването му за град. Вариантът бе одобрен след обявен конкурс от кметицата Снежана Първанова. „Към момента градчето има емблема, която отразява характерни за населеното място характеристики, но повечето от тях вече ги няма физически. Съществуващият символ не припокрива изцяло законите на хералдиката и не е утвърден като официален знак.” – обясни мотивите си обявяването на конкурса г-жа Първанова. За участие в него бяха привлечени и студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, като журито одобри варианта на Кристиян Иванов и Никола Петров.

Гербът на Дебелец представлява английски щит в сребро, а в центъра му е старият мост в града в злато и река в лазур. Над щита е поставена крепостна кула.

„В Юбилейната книга за Дебелец е записано, че на хълма „Градището” е имало стражеви пункт. В конаците на Шукри бей пък се издигала 5 метра широка, 10 метра дълга и 16 метра висока кула. И двата обекта са били от стратегическо значение през Освободителната война.” – обяснява символиката на герба кметицата.

Гербът ще е задължителен елемент от официалната бланка за кореспонденция на местното кметство.

Знамето на град Дебелец е трицветно с разположени вертикално от ляво на дясно синьо, бяло и зелено, като в средата на белия цвят е разположен  гербът. Синият цвят е символ на честност, вярност и благородство; белият – на свободата; а зеленият – на плодородието и историческата връзка със знамената на борците за национално освобождение. Знамето ще се съхранява в кабинета на кмета и ще участва в тържества и чествания.

На предстоящото заседание на Великотърновския общински съвет на 25 юли съветниците вариантите за герб и знаме на Дебелец са включени за обсъждане в дневния ред.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов