ВАС отхвърли жалбите срещу ОВОС за изграждане на „Автомагистрала Русе – Велико Търново“

Животът

17-07-2019, 19:38

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Върховният административен съд отхвърли жалбите на група физически лица и на сдружение „Граждани за пътен контрол” срещу Решение по оценка на въздействието върху околната среда № 1-1/2018г. на Министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционно предложение за „Автомагистрала Русе – Велико Търново“ по комбиниран вариант, с изпълнение на габарит А 27.

Решението на тричленния състав на ВАС по административно дело 2721/2018 г. е окончателно и не подлежи на касационно обжалване, тъй като магистралата е определена като обект от национално значение със стратегическа важност.

 

Върховните магистрати смятат, че са необосновани развитите от жалбоподателите съображения, че в процедурата по ОВОС не е разгледано и преценено правилно съществуващото състояние на компонентите и факторите на околната среда и не е направен обоснован анализ на очакваните въздействия. Част първа от доклада за ОВОС съдържа подробно описание и анализ на компонентите и факторите на околната среда, които ще бъдат засегнати в голяма степен от инвестиционното предложение - атмосферен въздух и климатични фактори. Докладът съдържа и описание на въздействието върху повърхностни и подземни води, земни недра, земи и почви, растителен и животински свят, защитени територии и чувствителни зони, отпадъци, ландшафт.

 

Касационната жалба беше от група физически лица и Сдружение "Граждани за пътен контрол". Първите са жители на село Хотница, край което ще минава трасето. Те обжалваха решение на ВАС от декември 2018 г., с което магистратите отхвърлиха жалбите им срещу ОВОС на проекта. 
Според жителите на село Хотница трафикът ще има неблагоприятно въздействие върху местната природа, ще замърси въздуха и ще повиши нивата на шум. Те твърдят още, че в процедурата по ОВОС не е разгледано и преценено правилно съществуващото състояние на околната среда и не е направен обоснован анализ на очакваните въздействия.

Съдът обаче не прие техните мотиви, тъй като били спазени всички изисквани от закона процедури. Освен това в решението е записано, че селото отстои на 560 м източно от оста на пътя, а надвишаване на средногодишната норма на азотните оксиди е в зона от 65 до 70 метра от трасето на магистралата. По отношение на останалите замърсители от автомобилния трафик се казва, че не се очакват превишения на нормите.

В окончателното си определение съставът на ВАС се позовава на ЗООС и преценява, че жалбата е процесуално недопустима, а решението от декември е било окончателно, тъй като магистралата Русе - Велико Търново е обект със стратегическа важност. 

Началото на автомагистралата е предвидено да започва на 3 км източно от съществуващия Дунав мост при Русе, а краят й да бъде след град Дебелец, уточняват от АПИ. Пътят е разделен на три подучастъка: Русе – Бяла (40 км), обход на самия град Бяла (почти 36 км), както и Бяла – Велико Търново (малко над 58 км).

Планира се първо да започне процедури за инженеринг (проектиране и строителство) на първите два участъка, или общо 75 км., а на по-късен етап и на третия участък.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)