Двойна победа за великотърновските пилоти в картинг шампионата

Спорт

18-07-2019, 08:20

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Александър Дешков и Данислав Арсов окупираха първите места в двата най-оспорвани класа

Двойна победа завоюдаха великотърновските пилоти в картинг шампионата. Александър Дешков (в MiniBG) и Данислав Арсов при по-големите (MINI) окупираха първите места в двата най-малки, но най-многобройни и най-оспорвани класа от ІV-ия кръг на Националните картинг серии (НКС). 

След като в предишните състезания успехите на нашите пилоти се разминаваха - Дани спечели 1-ия и 3-ия, а Алекс - 2-ия кръг, на провелото се през изминалия уикенд (12-14.07.2019 година) състезание на писта "Пауталия" в гр. Кюстендил, нещата вече си дойдоха на местата и и двете купи за І-во място пристигнаха във Велико Търново. 

В най-малкия клас - MiniBG, Алекс Дешков беше безапелационен, и след като бе най-бърз във всяка една тренировъчна сесия, спечели категорично с 0.4 секунди пред втория и нов рекорд на трасето квалификацията, както и двата съботни старта (хийта) за определяне на стартовата позиция в неделните финали. 
В неделя пилотът на "ПЛАНЕКС рейсинг" бе също толкова категоричен, като в първия финал не остави никакви шансове на съперниците си, а във втория - след като се завъртя и остана последен, само за няколко обиколки настигна и изпревари всички останали пилоти и отново финишира първи, за да постави точка на категоричното си превъзходство през целия уикенд. 

При по-големите (клас MINI) пилотът на GO GRILL Дани Арсов бе не по-малко бърз и също спечели категорично всички тренировъчни сесии. Благодарение на осигурените от екипа на "ПЛАНЕКС рейсинг" допълнителни комплекти гуми Дани за първи път от 4 години насам (откакто се състезава професионално) имаше възможност да проведе пълноценен тренировъчен процес, в това число и да направи тестова квалификация в рамките на последната тренировъчна сесия, и резултатът не закъсня - само 3 обиколки бяха достатъчни на Дани, за да спечели категорично квалификацията с 0.25 сек. пред втория и над 0.5 сек. пред всички останали състезатели, а рекордът на трасето и при най-оспорвания в последните години клас вече е великотърновски. В последвалите два хийта нередовни стартове от страна на съперниците временно отнемаха първата позиция на Дани, но с "уникални" според специалистите изпреварвания той завърши първи и в двата. 
Падналите валежи в неделя сутрин и последвалата дезориентация относно настройките на болида (Дани не разполага с професионален механик и треньор) лишиха пилота на GO GRILL както от последната тренировка преди финалите, така и от скоростта, с която разполагаше предишните дни. Въпреки това, с чудесен старт и блестяща защита, Дани Арсов успя да удържи атаките на очевидно по-бързия си основен конкурент и след 2 пъти по 14 обиколки каране "броня в броня" спечели победите и в двата финала, като по този начин увеличи преднината си в шампионата на 54 точки след спечелените 3 от общо 4 изминали кръга. 

На двамата млади и изключително талантливи пилоти предстои 1-месечна почивка, а в края на лятото - 2 последни кръга от шампионата, като целта е една: още 2 шампионски титли за великотърновския картинг в края на сезона. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов