Представят Мултимедийният посетителски център във Велико Търново в „#Eвропа“ тази неделя

Мисия

20-07-2019, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предаването показва успешни и устойчиви проекти, осъществени с европейски средства

Екипът на предаването „#Eвропа“, което се излъчва всяка неделя след обедната емисия „По света и у нас“, представя успешни и устойчиви проекти, осъществени с европейски средства. Журналистката Цанка Николова и операторът Атанас Атанасов връщат времето назад, към средните векове и надникват в живота на зидари, ковачи, боляри, владетели и техните писари. Те посетиха единствения музей на восъчни фигури у нас, който пресъздава освен личности в тяхната историческа достоверност, но и цели сцени и сюжети от миналото. Мултимедийният музей „Царевград Търнов“ е  изграден  във Велико Търново с европейски средства и е вече 7 години е една от най-привлекателните туристически атракции на Старата столица.

Един от задължителните атрибути на съвременното пътешествие са снимките. Изследователи са изчислили, че днес на всеки две минути се появяват толкова снимки, колкото човечеството е създало за целия ХІХ век. Именно в средата на 19-ото столетие фотожурналиста Матю Брадли заснема и първото селфи. „#Eвропа“ разказва още интересни подробности за едно от най-големите европейски открития – фотографията.

Съвременните технологии се развиват светкавично, а  изобретателите намират вдъхновение дори в паяците. Неуморните „плетачи на дантели“ са в основата на разработването на биотехнологично влакно с уникални възможности, за което разказва екипът на „#Eвропа“ тази неделя.

Само през 2016 година в Европейския съюз са се появили 90 хиляди нови предприятия. Може ли да поставим знак за равенство между малкия стартиращ бизнес и старт-ъп и какви са възможностите за финансиране на смели идеи – разказва в „#Eвропа“ Георги Къдрев – създател на успешни старт-ъп компании.

Данни от дългогодишно изследване на „Галъп  Интернешънъл“, които ще видят зрителите на „#Eвропа“ тази неделя, разкриват че шампиони по оптимизъм са по-бедните държави и очертават нагласите и очакванията за бъдещето.

В няколко  поредни издания „#Eвропа“ ще срещне зрителите с някои от новоизбраните българските евродепутати и ще представи намеренията и приоритетите им в началото на мандата.

Във фокуса на новия брой на „#Eвропа“ – председателят на Европейската комисия. Докторът на медицинските науки Урсула фон дер Лайен има зад гърба си три министерски мандата. Първата жена-министър на отбраната на Германия вече записа името си в историята на ЕС като първата дама на чело на Европейската Комисия. За дъщерята на видния политик на Християн-демократическия съюз и бивш министър-председател на Долна Саксония разказва в предаването Теодора Гатева.

 

Гледайте „#Eвропа“  тази неделя (21 юли) от 12,30 по БНТ1!



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)