КНСБ предлага девет промени в данъчната система

Животът

21-07-2019, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поетапно увеличение на максималния осигурителен доход е една от тях

Въвеждането на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/ за страната, е една от деветте мерки, които от КНСБ предлагат за промени в данъчната система. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на кръгла маса в синдиката на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности". Той уточни, че хората, които работят на МРЗ, не трябва да бъдат облагани. Второто предложение на синдиката е за поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход, който в момента е 3000 лв., до достигане на размера на 10 пъти установената МРЗ за страната.

Интегрирането на елементи на семейното подоходно облагане като цялостен модел на прилагане в данъчната политика е следващото предложение, добави Димитров. Конкретна мярка в тази посока би могъл да бъде необлагаем минимален доход за млади семейства. Друго предложение в тази посока е предоставянето на безлихвен кредит за покупка или обзавеждане на жилище при условие, че двамата съпрузи поемат ангажимент да живеят и работят в страната минимум 15 г. след получаването на кредита.

На следващо място от КНСБ предлагат въвеждането на данък "богатство" по отношение на допълнителни жилища, скъпи автомобили, скъпи вили, яхти и др. Петото предложение е въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Следващото предложение е за повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 процента на 10 процента, за да се следва еднаква логика с тази на корпоративното облагане.

Въвеждане на принципи на данъчно облагане за цифрово присъствие, или т. нар. дигитален данък, е седмото предложение. Обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък на компаниите е осмото предложение. Въвеждането на допълнителни данъчни стимули, което да стане чрез елементите на прякото данъчно облагане, е деветото предложение на КНСБ за промяна в данъчната система.

Изчисленията на КНСБ показват, че реализацията на предвидените мерки ще струва на държавния бюджет 1,6 млрд. лв., посочи президентът на КНСБ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов