РЗИ: Проби от три басейна в областта не отговарят на нормите

Животът

22-07-2019, 11:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриват нов обект в Арбанаси

В периода 2–15 юли 2019 г. от регистрираните в област Велико Търново 21 закрити плувни басейни 6 не са функционирали, съобщават от РЗИ. Два  басейна са затворени поради техническа неизправност във филтриращите системи и/или помпените агрегати, а останалите 4 – поради непроявен интерес и икономическа нецелесъобразност. 
В летния сезон интересът на потребителите разбираемо е насочен към откритите басейни. В областта те са общо 58, от които: в община Велико Търново – 20 бр., в община Горна Оряховица - 2 бр., в община Лясковец - 5 бр., в община Елена – 18 бр., в община Свищов – 7 бр., в община Стражица – 1 бр., в община Полски Тръмбеш - 2 бр. и в община Павликени – 2 бр. В посочения период в гр. Свищов е открит един нов басейн. В готовност за започване на сезон 2019 г. е нов басейн в с. Арбанаси. По технически причини не се експлоатират два открити басейна в община Елена. Сезонът не е започнал за още 6 басейна от общините Велико Търново, Стражица, Свищов и Елена.

Във всички открити басейни, които са изпълнили изискванията на нормативните документи и предписанията на контролните органи, и се ползват в летния сезон, се извършва контрол на качеството на водата: ежедневен - от стопаните на водните съоръжения и систематичен – от органите на държавния здравен контрол.

В посочения период е извършен лабораторен анализ на 54 водни проби от 4 закрити и 50 открити плувни басейна. Несъответствие в качеството на водата е установено в три водни проби. От РЗИ обаче не съобщават кои са обектите, от които са въпросните три проби.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов