Група от Амалипе ще участва във възпоменанието на Холокоста над ромите в Краков

Животът

23-07-2019, 13:33

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието се организира в рамките на кампанията „Гледай и не забравяй“

Група от активни младежи и доброволци към Център „Амалипе“ ще вземе участие в тазгодишната инициатива, посветена на възпоменанието на Пораймос – Холокоста над ромите, която ще се проведе в Краков (Полша) в периода 29 юли – 4 август. Събитието се организира в рамките на кампанията „Гледай и не забравяй“. В него ще се включат над 400 доброволци:  роми и не роми от цяла Европа – 25 национални групи.

Участниците ще имат възможност да обогатят своите знания относно Холокоста, като посетят музея Аушвиц-Биркенау. Инициативата цели да повиши осведомеността сред младите европейци, гражданското общество и политиците относно геноцида над ромите през Втората световна война.  Тя също така ще заостри вниманието върху ръста на антициганизма и антисемитизма вконтекста на нарастващ расизъм, език на омразата и екстремизъм в Европа. Освен това кампанията има за цел да стимулира образованието, насочено към повече толерантност опознаване на уроците от историята, в частност - уроците от Холокоста спрямо двете най-засегнати етнически групи, а именно евреите и ромите. По този начин младите европейци ще се  превърнат в надеждна опора срещу ръста на омраза и нетолерантност, които подкопават основите на Европейската идея.

„Гледай и не забравяй“ (или на ромски език Dikh He Na Bister)  е кампания на Международната младежка ромска мрежа ternYpe, която обединява ромски младежки организации от Албания, България, Германия, Унгария, Италия, Македония, Полша, Румъния, Словакия и Испания. ЦМЕДТ „Амалипе“ участва в кампанията за втори път, след като организира посещение на младежи от България до Краков през 2014 година - информация вижте тук.  През настоящата година участието на групата от България е обезпечено с финансовото съдействие на фондация Тръст за социална алтернатива. Кампанията припомня, че в нощта на 2 срещу 3 август 1944 г., общо 2897 мъже, жени и деца от ромски произход, които са били затворени в т. нар. „Zigeunerlager“ в Аушвиц-Биркенау, са откарани в газова камера V и убити. Телата им са били изгорени в ями до крематориума.

В различни европейски държави има създадени музеи, посветени на загиналите роми в „лагерите на смъртта“, а церемониите по почитането на паметта на загиналите роми вече са неделима част от историческата памет за Вторта световна война. В България все още се отдава почит само към най-пострадалата етническа група от нацистка Германия, а именно еврейската, като спасяването на българските евреи е повод за национална гордост. Преследванията от Третия германски райх на ромите и ромският холокост не са известни на широката общественост в България. Център Амалипе работи за популяризирането на тази тема от години, като информация за ромският холокост е включена в учебните помагала по ромски фолклор и интеркултурно образование, издавани от организацията. За втора година Амалипе е съорганизатор и на обучение на учители по история за преподаване на темите на холокоста, което се провежда ежегодно през юли в Американски университет в Благоевград.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)