Областната епизоотична комисия ще заседава ежеседмично - velikotarnovo.utre.bg

Областната епизоотична комисия ще заседава ежеседмично

24 юли 2019, 17:19 | Мария Христова
  • Снимка:
    областна администрация

Днес бе обсъдено събирането, почистването и дезинфекцията на летища и гари

Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика седмичното заседание на Областната епизоотична комисия. С оглед на бързо променящата се обстановка заседание на комисията ще се провеждат всяка седмица. Днес бе обсъдено събирането, почистването и дезинфекцията на пристанища, летища и гари, както и поставянето на указателни табели за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ - Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура и представител на Летище - Горна Оряховица. 

Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно. 

Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната. До този момент няма огнища на болестта в областта, въпреки че в съседни области вече е обявено бедствено положение. С оглед на обстановката към този момент и получените информации от общините няма предпоставки де се обявява бедствено положение. 

Проф. Попова каза, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“.  

Два противопожарни автомобила са напълно подготвени с препарати за дезинфекция и дежурят във Велико Търново и Горна Оряховица, за да могат да реагират при подаване на сигнал.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета