На Лятна Св. Анна родилното в Горна Оряховица проведе първи Ден на отворените врати

Мисия

25-07-2019, 14:37

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Младите жени първо разгледаха ремонтираните стаи за майките

Ден на отворените врати се проведе за пръв път в Родилно отделение в МБАЛ „Свети Иван Рилски“в Горна Оряховица. За дата на инициативата бе избрана 25 юли, когато се почита Успение на Света Анна- покровителка на брака, бременните жени и майките, обясни Снежана Белчева, старша акушерка в АГО- отделението на стационара. Осем бъдещи майки от Горна Оряховица, Велико Търново и Козаревец посрещнаха началникът на отделението д-р Михаил Милатович, ст. акушерка Снежана Белчева и педиатърът д-р Илия Атанасов.

Младите жени първо разгледаха ремонтираните стаи за майките, след това- предродилна и родилна зала. Снежана Белчева показа съвременната апаратура в родилната зала, както и операционната. Бъдещите родилки влязоха и в стаята за кърмене, където майките, подпомагани от акушерки и медицински сестри, кърмят своите новородени. Младите жени задаваха въпроси и с интерес разглеждаха различните помещения в отделението. Те научиха и че в трите ВИП-стаи, имат възможност да постъпят с придружител. Бъдещите майки разгледаха и кувьозите за недоносени бебета. Д-р Илия Атанасов ги увери, че при изписването родилките се изпращат с инструкции, насоки и с рецепти за хранене на пеленачетата.

След обиколката в отделението младите жени и старша акушерка Снежана Белчева обсъдиха още въпроси в конферентната зала на болницата. Г-жа Белчева ги посъветва да четат внимателно документите за информирано съгласие на пациента и че без изричното им желание никой не може насила да им включи системи, да извърши секцио, да имунизира бебета им и др. Един въпросите, който най- много вълнуваше майките, бе свързан с това как да разпознаят началото на родилния процес и кога точно да се отправят към Родилно отделение. „По учебник се казва- когато контракциите станат регулярни през 15-20 минути", обясни старшата акушерка, но при изтичане на водите или кървене, също трябва да тръгвате“. Тя допълни, че екипът на АГО е насреща и че при най- малкото безпокойство всяка една бъдеща майка е добре дошла.

„Трябва да сте настроени позитивно към това важно събитие от живота на семейството ви, да не се притеснявате, ако имате любима музика, може да си я пуснете, да бъдете спокойни!", с усмивка още ги напъти тя и поясни, че в обратния случай при паника и тревога, организмът отделя високи нива адреналин и мускулатурата се стяга. Младите жени получиха и рецептурник за хранене на бебето от Нестле, книжка – дневник, в която мама и татко ще вписват всички събития около своята рожба до тригодишната й възраст, както и списък с всички необходими вещи и консумативи, които трябва да подготвят преди постъпване в Родилно отделение. Жените проявиха интерес още и каква е цената за избор на родилен екип, цената на престоя във ВИП- стаите и кога трябва да се свържат с избрания от тях лекар, който ще води раждането.

В края на срещата те получиха и анонимни анкети за препоръки и се почерпиха. Снежана Белчева коментира, че при интерес инициативата ще се превърне в традиционна , като Ден на отворените врати ще се организира в АГО минимум два пъти годишно.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов