Предлагат полк. Иван Маламов за ректор на НВУ „Васил Левски”

Животът

26-07-2019, 15:50

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Очаква се указът на Президента да излезе до 15 август

Полк. Иван Маламов е предложен за ректор на НВУ „Васил Левски”. Това съобщи във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Съгласно процедурата той предлага кандидатура, а назначението става с указ на президента. Ако полк. Иван Маламов бъде одобрен от държавния глава, той ще смени на тази длъжност бригаден генерал Пламен Богданов, който подаде оставка.

Полк. Маламов в момента е командир на 110-и логистичен полк в Пловдив. „Идеята ми е да се промени досегашната практика във военния университет да изпращат хора, които са на края на кариерата си, или хора, от които искаха да се отърват по някакъв начин. Искам  да изпращаме офицери в средата на кариерата им – да дойдат тук и да покажат, че могат да възпитават младите български офицери и това да бъде трамплин за кариерата им или провал”, каза Каракачанов.

Очаква се указът да излезе до 15 август.

 

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира отхвърленото вето на президента върху ратификацията на договорите за новите самолети. Според него дебатът в българското общество по темата е бил достатъчно задълбочен и то е добре информирано. "Като министър на отбраната мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена, със съвременно въоръжение", заяви министър Каракачанов.

По думите му разходите по инвестиционния проект на Военновъздушните сили няма да се отразят по никакъв начин на другите два модернизационни проекта - на Сухопътните войски и на Военноморските сили. "Една от най големите грешки в миналото е да се подпомага модернизацията само на един вид въоръжена сила", посочи той и нарече спекулации твърденията, че тези разходи ще се отразят и върху доходите на военнослужещите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)