Откриха африканска чума при домашни свине в полскотръмбешкото с. Климентово

Животът

26-07-2019, 17:39

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е втори случай в областта на заболяването след свищовското с. Ореш

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира   огнище в лични стопанства в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Жителите на Климентово са започнали масово да колят домашните си прасета, потвърдиха самите те за velikotarnovo.utre. Повечето са потърсили съвет от ветеринарни лекари дали месото е годно за консумация.

Това е втори случай на болестта в област Велико Търново, след като в свищовското село Ореш бе открито мъртво прасе, чиято проба потвърди наличието на африканска чума.

 

Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на проблема с африканската чума по свинете, ако тя бъде поискана от институциите. Издал съм заповед, която е съгласувана с началника на отбраната, заяви днес във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По негови думи Военна полиция може да осъществява контрол на пунктовете, през които преминават животните.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов