Откриха африканска чума при домашни свине в полскотръмбешкото с. Климентово - velikotarnovo.utre.bg

Откриха африканска чума при домашни свине в полскотръмбешкото с. Климентово

26 юли 2019, 17:39 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Това е втори случай в областта на заболяването след свищовското с. Ореш

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира   огнище в лични стопанства в село Климентово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Жителите на Климентово са започнали масово да колят домашните си прасета, потвърдиха самите те за velikotarnovo.utre. Повечето са потърсили съвет от ветеринарни лекари дали месото е годно за консумация.

Това е втори случай на болестта в област Велико Търново, след като в свищовското село Ореш бе открито мъртво прасе, чиято проба потвърди наличието на африканска чума.

 

Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на проблема с африканската чума по свинете, ако тя бъде поискана от институциите. Издал съм заповед, която е съгласувана с началника на отбраната, заяви днес във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По негови думи Военна полиция може да осъществява контрол на пунктовете, през които преминават животните.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета