Трогателната история за любовта от пръв поглед ще разкаже на Царевец Държавна опера-Русе - velikotarnovo.utre.bg

Трогателната история за любовта от пръв поглед ще разкаже на Царевец Държавна опера-Русе

27 юли 2019, 14:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

„Бохеми” ще се играе на 3 август от 21 часа

Трогателната история за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и по детски наивните мечти, за всеотдайността и за жертвоготовността ще разкаже Държавна опера-Русе с новата си постановка на оперния шедьовър на Джакомо Пучини – лиричната драма „Бохеми“.
Сюжетът пренася публиката в бохемската мансарда, издигнала се високо над Париж, по-близо до звездите, към които са полетели стремленията и мечтите на няколко приятели – бедни студенти, подвластни на музите на изкуството.
Разказът на красивата приказка ще бъде поднесен чрез режисурата на известния български оперен режисьор Георги Симеонов – страстен почитател и добър познавач на традициите на италианската опера.
Музиката на гениалния майстор на веристичната опера Джакомо Пучини ще оживее с брилянтните умения на Оркестъра и Хора на Русенската опера. Тя ще бъде интерпретирана от диригента Маестро Сунай Муратов – един от българските оперни диригенти, доказал у нас и в чужбина професионалния си авторитет със своите чувственост, вещина и задълбоченост.

И малко история - премиерата на първата постановка на „Бохеми“ на русенска сцена се състояла на 12 октомври 1951 година. Диригент-постановчик тогава е знаменитият български диригент Добрин Петков (1923-1987), който е и един от основателите на русенския оперен театър. Режисьор на постановката е известният режисьор с международно признание и слава Михаил Хаджимишев (1914-1987). Художник е съпругата му Ани Хаджимишева, верен сътрудник и художник на много негови постановки, а хор-майстор – Илия Илиев.

Историческата справка показва, че тази постановка е представена в над 80 представления! Първата изпълнителка на Мими е била сопраното Пенка Маринова, а ролята на Родолфо за първи път в Русе изпълнява тенорът Йорго Стефанов.

 

На 3 август от 21 часа на сцената на крепостта Царевец, Държавна опера – Русе ще представи тази красива постановка пред жителите и гостите на град Велико Търново.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета