Ремонтират с 277 000 лв. три читалища в община Свищов

Мисия

27-07-2019, 11:19

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата са от Фонда за градско развитие на Северна България

Община Свищов, благодарение на Оперативна програма „Региони в растеж“ ще получи заем от 277 хил. лв. със значително по-добри от пазарните условия от Регионален фонд за градско развитие. Средствата ще се използват за ремонт на три читалища: НЧ «Светлина - Царевец 1927», с. Царевец, НЧ «Трудолюбие - 1907», с. Вардим и НЧ «Филип Станиславов - 1903», с. Ореш. Те са разположени в самия център на населените места и с реставрацията им се цели да се подобри обликът на населените места, както и да се осигурят съвременни удобства, които ще позволят целогодишното използване на сградите.
 
Свищов се слави като просветен и търговски център с богата история, култура и традиции. Целта на проекта е да доразвие и засили ролята на читалищата като важни обществени институции, които обогатяват културния живот и образование на местните хора, както и да създадат условия за съхранение на народните традиции и фолклор.
 
Проектът ще бъде реализиран посредством финансов инструмент от Фонд за градско развитие Север, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и предоставен с помощта на Фонд на фондовете. Финансовият инструмент представлява комбинирано финансиране от грант и заем, като общата стойност на проекта е 2,767 млн. лв., като към финансирането от 277 хил. лв. от Регионалния фонд ще бъде добавена и безвъзмездна финансова помощ в размер на 2,352 млн. лв., а останалите средства от 138 хил. лв. ще бъдат инвестирани от Община Свищов.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов