Спешно умъртвяват животните в свинекомплекса в Свищовско

Мисия

31-07-2019, 16:07

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Епизоотичната комисия набеляза спешни мерки за изолиране на чумата

В Свищов извънредно се събра общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации към община Свищов, във връзка с положителни резултати за Африканска чума по животните в село Българско Сливово. Освен членовете на комисията, начело с нейния председател и кмет на община Свищов Генчо Генчев, на срещата присъстваха областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, директорът на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ д-р Георги Чобанов, директорът на ОДБХ ст. комисар Станимир Спасов и представителите на всички институции на общинско и областно ниво, ангажирани с мерките за борба с разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

На заседанието в Свищов бяха набелязани конкретни и неотложни мерки за справяне с епизоотичната ситуация възникнала в единствения свинекомплекс на територията на община Свищов, намиращ се в с. Българско Сливово. Собственикът на свинекомплекса Лефтер Лефтеров също присъства на заседанието на комисията, на която е решено в най-кратки срокове по хуманен начин да се умъртвят всички прасета в свинекомплекса. Те ще бъдат загробени на определените за тази цел места, съгласно изискванията и контрола на БАБХ. Наличното месо и произведените от него месни продукти ще бъдат унищожени.

Животновъдният комплекс в свищовското е най-големият на територията на Великотърновска област. За съжаление, първата проба за африканска чума по свинете, дала положителен резултат в частна лаборатория, днес бе потвърдена от Националната лаборатория.

Официална информация относно епизоотичната ситуация на територията на община Свищов да бъде предоставяна всеки ден в 16.00 часа на официалния сайт на  Общината - http://svishtov.bg/.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов