Християнската църква почита празника Макавей

Животът

01-08-2019, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Имен ден днес празнуват Здравко и Здравка

Християнската църква почита празника Макавей - денят на Светите мъченици 7 братя Макавеи, майка им Св. Соломония и учителят им Св. Елеазар.

 

Втората книга Макавейска в Библията предава трогателното описание на страданията и невероятната твърдост на духа в старазаветните мъченици, умрели около 180 години преди Рождество Христово. Посочва се, че те са Соломонови синове и са живели според писанията на Стария завет. Това е времето, когато е властвал жестокият цар на Сирия Антиох Епифан, който окупирал Йерусалим, разграбил неговите храмове, убил много хора и продало в робство около 40000 души. В желанието си да въведе идолопоклонство в Йерусалим, Антиох Епифан със заплахи забранявал на юдеите да извършват свое богослужение и да спазват съботния ден, изгарял свещените книги и най-после осквернил храма, като поставил в него кумири на Юпитер. Той заставял юдеите да принасят жертви на езическите богове и да ядат от жертвоприношението. Ужас обзел нещастните юдеи. Много от тях избягали от Йерусалим и се укривали в пещери и долини. Но войниците на Антиох навсякъде ги преследвали и убивали.  

 

Тези трагични събития са се случили около 189 г. преди Христа. След като се завърнали от вавилонския плен, юдеите, изпитани чрез тежко бедствие, останали известно време верни на Бога. Отвращавали се от идолопоклонството и изпълнявали точно закона на Моисей., но постепенно започнали да изпадат в пороци. Влизали в съюз с околните езически народи и под тяхно влияние започнали да възприемат обичаи, които съгласно преданията не били Богоугодни. Затова били наказани от Господ, чрез жестоки и страшни бедствия.       

 

В някои краища на България наричат 1 август Зетьовден, защото според традицията зетьовете трябва да уважат тъстовете си ритуално, като им отидат на гости с дарове и им целунат ръка в този първи ден от Богородичните пости. Някъде днес почитат и деня на градинарите. 

Старо поверие гласи, че времето през всеки от дните от 1 до 12 август предсказва точно какво време ще преобладава през всеки месец от годината. Каквото е времето на: 1 август – такова ще е на 1 септември Именно тази древна "метеорологична прогноза" е ориентирала хората на полето, стопаните на животни, а също и рибарите как да планират своята работа след тази 12-дневка, която символично предизвестява края на лятото.

Имен ден днес празнуват Здравко, Здравка, Макавей. 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)