Свищов бе домакин на национален форум на Еразъм Стюдънт Нетуърк България

Мисия

01-08-2019, 11:05

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Националната лятна платформа бе под надслов „Danube dream“

За пръв път от своето създаване, ЕСН Свищов бе домакин на национално събитие, организирано от Еразъм Стюдънт Нетуърк България – една от най-големите студентски неправителствени организации в страната. Тазгодишното издание на Националната лятна платформа бе под надслов „Danube dream“. Форумът имаше за цел дискутиране на актуалните въпроси, свързани с развитието на организацията, популяризиране на ценностите и каузите на европейската студентска мрежа „ЕСН Интернешънъл“, очертаване на положителните ефекти от доброволчеството, както и възможностите за личностно и професионално развитие, които то дава.
Мероприятието бе открито от президента на ЕСН България – Нели Калинова, която приветства всички участници и даде старт на програмата за деня. Официален гост на събитието, по покана на председателя на ЕСН Свищов, бе директорът на Центъра за международна дейност и Институционален Еразъм координатор на СА „Д. А. Ценов“ – доц. д-р Маруся Смокова. В своите приветствени слова тя изрази огромната си радост от възможността свищовската локална секция да бъде домакин на едно толкова важно събитие. “Преди 4 години имах една мечта – да учредим ЕСН секция, тук, в Свищов, с която, на принципите на взаимно доверие, уважение и активно партньорство, да работим за социализацията и интеграцията на нашите чуждестранни студенти”, каза доц. Смокова. В приветствието си към Борда и активните членове на ЕСН България, тя подчерта, че мечтата й е сбъдната, защото има удоволствието да си партнира с локалната секция на ЕСН в Свищов, в която членуват активни, мотивирани и целеустремени младежи-доброволци, подкрепящи и разпространяващи идеите и ценностите на програма „Еразъм+“. Международен гост на събитието бе Ремус Костан от румънската секция ЕСН Брашов.
Програмата през първия ден на платформата започна с разглеждането на отчетните доклади от работата на членовете на националния борд през изминалата година. Бяха разгледани и темите за изискванията, които трябва да покрива една локална секция на ЕСН България, начините за набирането на нови доброволци и активни членове, възможностите за изграждането на личността като „бранд“ и как може да се подобри състоянието на секция чрез анализ на извършената до момента дейност. Денят приключи с награждаването на секциите от националния борд в няколко категории. За активната си позиция и стремеж за развитие, ЕСН Свищов бе удостоен със специална награда „Изгряваща звезда на ЕСН България 2019“. Изненадата за вечерта бе проведената викторина, в която взеха участие всички, а първите три отбора – победители получиха символични награди, които бяха в подкрепа на един от приоритетите на „ЕСН Интернешънъл“ – здраве и физическа активност. Вторият ден на платформата засегна теми, свързани с визуална идентификация, финансови, структурни въпроси. Една от най-важните дискусии през деня бе свързана с начините, чрез които висшите училища да бъдат по-достъпни за студентите в неравностойно положение.  Разгледаха се начините, чрез които би могло да се съдейства за разработването на една по-комфортна и достъпна среда не само за местните студенти със специфични потребности, но също така и входящите чуждестранни студенти по програма „Еразъм+“, които са в неравностойно положение. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов