150 деца учат и се забавляват в Детската лятна академия в Елена

Мисия

01-08-2019, 17:57

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостуваха им планетариум и Щура лаборатория

За близо 150 деца от лятната академия в община Елена месец юли измина неусетно. Освен в обучителни занимания, малките академици от селата Майско, Константин, Беброво и Каменари се включиха в забавни игри, състезания, изработване на квилинг картички, уроци по народни танци и песни, надпреварваха се и в лекоатлетически турнир.

„Няма време за скука, даже и за лудории. Почти не се сещаме за телефони и компютри“, е категоричен десетгодишният Красимир от Каменари и не без гордост допълва, че е в лятната академия от първото й издание през 2017 г. Със своите приятели Силвия, Якъб, Десислав и Мерхан нетърпеливо очакваха да разпънат мобилния планетариум, с който да се пренесат в света на Космоса. Имат си обаче проблем тук, на Земята. Селското игрище в Каменари нямало врати и се губела тръпката от футболните им мачове.

Заедно с планетариума, за първа година на децата от академията гостува „Щура лаборатория“ от Бургас, чиято цел е най-вече образователна. Аниматорите Маргарита и Даниел събраха децата в читалището в Константин и по забавен начин им показаха как чрез  наука се правят фокуси, а физиката и химията не са толкова сложни и ужасни.

В последния ден на юли на градския стадион в Елена участниците в академията мериха сили в турнир „Шампионите тръгват от училище“, организиран с помощта и съдействието на лекоатлета Пламен Мартински. Известният от миналото хърделист възнамерява да основе в Елена лекоатлетически клуб за подрастващи.

Децата посетиха пожарната и полицията, Районната прокуратура и Центъра за превенция в Елена, където ги запознаха с работата на институциите срещу противообществените прояви, как да реагират при критични ситуации, какви опасности ги дебнат в интернет и на улицата, ако не спазват правилата за движение. Полицаи гостуваха на децата в селата, разказаха им за полицейското оборудване и за предизвикателствата на професията. Имаше и пожарни демонстрации.

Малките академици с желание се включиха в акцията по засаждане на цветя „Правим селото ни по-красиво“. Интересните занимания продължават до края на август, когато на специално тържество децата ще покажат какво са научили по време на третата лятна академия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов