В 9 от 10-те общини в област Велико Търново се забранява отглеждането на домашни свине - velikotarnovo.utre.bg

В 9 от 10-те общини в област Велико Търново се забранява отглеждането на домашни свине

01 август 2019, 18:09 | Мария Христова
  • Снимка:
    областна администрация

Забраната важи в радиус от 20 км около индустриалните ферми в Лясковец и Българско Сливово

Започват проверките на експертите от Българска агенция по безопасност на храните в частните домове от област Велико Търново за отглеждане на прасета от типа „заден двор“. На заседание в четвъртък на Областната епизоотична комисия бе решено в радиус от 20 км. около индустриалните ферми в Лясковец и Българско Сливово да се преустанови отглеждането на дворни свине. В тази зона влизат населени места в 9 от 10-те общини в областта. Към момента единствената община в региона, която не попада в обхвата на това указание, е Елена.

С писмо Земеделското министерство изисква да бъдат преброени свинете в населените места, което вече е в ход. Определени са и са обозначени  евентуални трупни ями, което е извършено със съдействието на кметовете на населените места с изключение на една община.
"Мерките срещу африканската чума по свинете, които се вземат в областта, са навременни и се прилагат спрямо всички нормативни документи в нашето законодателство", каза доцент Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет.

Областният управител проф. Любомира Попова акцентира, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета