Годишнината от Шипченската епопея събира стотици на историческия хълм

Животът

03-08-2019, 09:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тържествата започват на 21 август в Габрово с изложбата „Строителите на Паметника на свободата“

На 24 август хора от страната и чужбина ще си дадат среща по време на традиционните тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тази година се отбелязва и 85-та година от откриването на Паметника.

Тържествата ще започнат още на 21 август в Габрово с представяне на изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“. Регионален исторически музей ще представи тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877-78 г. в мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“. Нейното официално откриване за посетители ще е на 22 август от 17:30 часа.

Още една изложба е подготвена, този път от Държавен архив – Габрово и тя ще е виртуална, наречена „Паметта за Шипченската епопея, съхранена в документи и снимки“. Габровци ще спазят традицията денят преди кулминацията да е отреден само за деца. Всички участници в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата и техните поддръжници ги очаква една вдъхновяваща среща с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров, която организаторите са нарекли „Бъди на Върха!“. 

Отново в петъчния 23 август в 17:30 часа Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ ще бъде домакин на представянето на книгата на генерал Георги Вазов „Участието на българите в Освободителната война“.

В съботния 24 август, ще може да извървите пътя до паметника на Свободата като изберете походите, инициирани от Ротари клуб, които ще ви отведат направо на Върха, а там в подножието при каменните барелефи вече ще ви очаква в целия си блясък Национална гвардейска част. Очакваме с нетърпение и възстановката на боевете от

Национално Дружество "Традиция" ще направи възстановка на боевете, а за малки и големи ще има хвърчила,  филми и автентични военни палатки.

За финал в Габрово организаторите от Областна администрация - Габрово са предвидили парад на военните духови оркестри от страна. Неповторим спектакъл за габровци и гостите на града, който ще е прелюдия към най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея - тържествената заря – проверка.

 

Национално честване Шипченска епопея се провежда под патронажа на Президента на Република България и  се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов