„Хоталич” събира свободните народи за втория Варварски събор у нас

Велико Търново Лайф

03-08-2019, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще се демонстрират одежди и снаряжение, бойци ще мерят сили, дамите им ще блестят в красота

Варвари от всички страни… въоръжавайте се!  От 13 до 15 септември, крепостта “Хоталич” край Севлиево ще даде за втори път подслон на свободните народи. Траки, даки, скити, готи, келти, хуни и монголи още веднъж ще се сберат, за да съживят култури, потънали в забравата на вековете.

Ще се демонстрират одежди и снаряжение, бойци ще мерят сили, дамите им ще блестят в красота и гордост, ще се воюва, ще се пирува и ще се празнува. И всеки, който се присъедини, ще си тръгне с дар! Горите и степите на Стария свят са непривично оживени това лято. Чукове блъскат стоманата, игли извезват приказни везма, страховити бойци премерват сили, стрели летят с писък, гроздето, с мечта за лудост, налива сладък сок, децата не намират покой в трескаво нетърпение…

Защото всички знаят: Време е за ВАРВАРСКИ СЪБОР!

Посетителите на Варварския събор до момента винаги са оставали впечатлени от представените умения и занаяти на древните цивилизации. На предишния събор през 2018 г. гостите успяха да се потопят в атмосферата на древните обреди, занаяти и бойните умения, които са притежавали народите. Умелото боравене с меч от монголите, конната езда на хуните, пазарите на роби и използването на бич в древността оставиха почти безмълвни от впечатление гостите от съвременния свят. Битът и воинските традиции на ранните българи пък бяха една от перлите в короната на събора. За подкрепа на войните и свидетелите на тези епохални битки бяха подготвени и уникални гозби, подбрани като за римски императори.

Гората около „Хоталич“ тази година отново ще оживее, за да си спомни какви съдбовни решения са се вземали зад крепостните стени и колко пълководци са паднали в опитите си да я превземат. Защото именно гордите и смели народи, презрително наричани варвари, са превзели Рим и променили хода на историята.

Варварите очакват гостите на събора от 13 до 15 септември край стените на крепостта „Хоталич“ до Севлиево. Там всички ще се върнат към отминалите времена на римските пиршества, ръкопашните боеве и красивите богини.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов