Зам. – министър Зорница Русинова се запозна със социалните услуги в Габрово - velikotarnovo.utre.bg

Зам. – министър Зорница Русинова се запозна със социалните услуги в Габрово

03 август 2019, 16:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Габрово

Обсъдена бе социалната политика и свързаното с нея законодателство

Заместник – министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане /АСП/ Румяна Петкова и заместник главния директор на Оперативна програма „Човешки ресурси“ Наталия Ефремова се срещнаха в Габрово с кмета Таня Христова, структурите на социално подпомагане и представителите на всички социални услуги, предоставяни на територията на общината.

Основната тема на провелата се дискусия бе социалната политика и свързаното с нея законодателство, продължаването на Споразумението, което АСП подготвя във връзка с предоставянето на услугата личен асистент, прилагането на новия Механизъм за личната помощ, обсъждане на критерии при планиране на социалните услуги при формиране на бъдещата социална карта, функционирането на хосписите, центровете за настаняване от семеен тип, домовете за възрастни с тежки физически увреждания.

Според заместник – министър Русинова основните типове услуги трябва да се развиват освен на общинско, но и на областно ниво, а строго специализираните следва да останат на национално ниво. За първи път в Закона за социалните услуги се регламентират т. нар. интегрирани услуги, а възможностите за въвеждане на допълващи стандарти ще решат много от специфичните случаи на лица с по- особени заболявания.

След дискусията бяха посетени част от услугите, предоставяни в комплекса, намиращ се на ул."Ивайло" 13.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета