С голям ловен събор Сдружението в Елена отбеляза 120-годишния си юбилей

Мисия

05-08-2019, 17:03

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 580 наброяват ловците, обединени в 12 ловни дружинки

Този ловен събор със сигурност ще остави трайна следа в богатата история на Ловно-рибарското  дружество „Сокол 1899“ в Елена. Интересното и атрактивно събитие, посветено на 120-годишнината на едно от първите ловни дружества в страната, се превърна в истински празник за авджиите от Еленския балкан, за техните семейства и приятели. Над 580 наброяват ловците от сдружението, обединени в 12 ловни дружинки, чиито знамена тържествено освети по време на събора архиерейският наместник Валентин Георгиев.

Гости на празника, който се проведе в събота на Неювската поляна край града,  бяха председателят на НЛРС инж. Васил Василев, кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, депутатът Валентин Ламбев. Те поздравиха ловците с юбилея, които верни на традициите на основателите, и днес са сред най-добрите природозащитници, грижат се за опазването на дивеча и неговото разнообразие. За тези заслуги на сдружението инж. Василев връчи почетния плакет на Националната организация на неговия председател Тихомир Кузманов. Той откри събора с интересни факти от 120-годишната история на „Сокол 1899“. Добър знак е, че все повече млади хора се запалват за лов и риболов, а това поддържа активен живота на организацията. Пролетната таксация пък показва увеличение на дивеча в Еленския балкан. Сдружението приема отговорно опасността от африканска чума по свинете и дава своята подкрепа на държавата в борбата с нейното разпространение. Председателят на дружеството награди с плакети и грамоти заслужени ловци, най-вече заради приноса им в мероприятията на сдружението и дружинките.

Сред доайените на ловното движение в Еленския балкан е 81-годишният Петър Златев. Тази година е юбилейна за него. Преди 60 лета става авджия, може да се каже и по семейна традиция, а ловът и до днес е в кръвта му. Почти не пропуска излет с ловната дружинка в Яковци и не спира да хвали нейния председател Тодор Ковачев, който бе сред отличените.

Типично в негов стил, водещият на събора на ловците Тончо Токмакчиев изтъкна, че в годината на създаване на еленското дружество, може да спомене няколко важни световни събития – „Опел“ пуска на пазара първия си автомобил, а „Байер“ – първото хапче аспирин. Популярният български актьор и комик ловува от 10 години из дебрите на Еленския балкан и с гордост показва знамето на своята дружинка Елена-Усои. „Аз съм дълбоко свързан с този край, признава той. Привлича ме природата, красотата на балкана. Имам много приятели, с които ме свързват чудесни контакти и приятни емоции, спомени за цял живот. За мен те са най-важните, не толкова отстрелът и трофеите. Избрах да стана един от сдружението на еленските ловци, защото тук се ловува дисциплинирано и отговорно, има контрол“.

Организаторите на празника подготвиха и чудесна програма. Със своите демонстрации прабългарската школа за оцеляване „Багатур“ от Стара Загора впечатлиха деца и възрастни. Весели хора, въпреки жаркото слънце, не спряха да се вият на Неювската поляна при изпълненията на Володя Стоянов, оркестър „Оникс“ от Горна Оряховица и читалищни състави от община Елена.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов