6Fest - единственият габровски фестивал в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Велико Търново Лайф

06-08-2019, 10:51

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Четвъртото издание в творческия квартал Капана на 27 и 28 септември

Уличният фестивал 6Fest, който имаше три издания в Габрово през 2017 и 2018 г., е единственият габровски фестивал със самостоятелно участие  в официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Четвъртото издание на 6Fest ще бъде в Европейската столица на културата Пловдив и творческия квартал Капана на 27 и 28 септември 2019 г. Входът е свободен. След три издания в Габрово и гостуване на “Квартал Фестивал” в София през септември 2018 г., с изданието си в Пловдив 6Fest вече прави заявка да се превърне в истински пътуващ уличен фестивал, каквато идея лансира организаторът му Момчил Цонев в интервю пред Binar още през май 2018 г.

Основната фестивална програма ще бъде на 28 септември (събота) със съвременен цирк, куклен театър, улична магия, парад на кокили, огнено и светлинно шоу, спектакъл с марионетки. Ще участват Театър на огъня и сенките Fireter, цирк “Играчка-Плачко”, Вариете План Б, Театрална компания “SoulMade", Quick Hands Project, Куклен Театър "Мале-мале" и др.
         Като част от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Капана, на 27 септември (петък) ще се състои второто издание на новия формат “Нощ на историите”. В пловдивската "Нощ на историите" местни творци от Града на тепетата ще разказват лични и семейни истории. Първата “Нощ на историите” беше в София на 22 май 2019 г. и в нея своите истории разказваха писатели и поети като Петър Чухов, Стефан Иванов, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Виргиния Захариева и др.
         Популярният клип “Щастливо Габрово” от 2014 г., в който по улиците на Габрово танцуват около 180 души от 17 местни художествени и спортни формации по песента “Happy” на Фарел Уилямс, дава вдъхновение за създаването на уличен фестивал на щастието. 6Fest се появява през 2017 г. като Международен фестивал за градски изкуства и щастие в Габрово, за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона в Габрово Шести участък в квартал на изкуствата. Името на квартала дава и името на фестивала. Досега 6Fest Габрово представи професионални улични артисти от България, Унгария, Венецуела, Испания и др., а сред най-зрелищните фестивални събития бяха каскада от летящ балон (за първи път на фестивал у нас), светлинен парад на кокили, танцово шествие.
         Създател на 6Fest и "Нощ на историите" е културният мениджър, журналист и писател от Габрово Момчил Цонев, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. Заради културния му принос към родния град Габрово Момчил Цонев е отличен и в шестото издание на инициативата за млади успели българи “40 до 40”.

Проектът „Фестивал за улични изкуства 6Fest в Капана” е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Подробности за 6Fest може да откриете на сайта http://www.6fest.gabrovo.net и в специалното Facebook събитие https://www.facebook.com/events/930750523928662/.


        



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)