Над 100 участници от четири континента събра 42-рия Международен семинар по българистика във ВТУ

Животът

06-08-2019, 14:43

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вечери на българската литература, занаяти и кухня бяха сред акцентите на проявата

42-рият Международен семинар по български език и култура, организиран от Великотърновския университет, събра в старопрестолния град повече от 100 участници от 36 държави на четири континента, обединени от желанието да изучават езика, традициите, културата, историята и настоящето на България.

Събитието, което стартира на 15 юли в Аулата на Университета, беше открито от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, и от проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В трите работни седмици за семинаристите бяха предвидени практически обучения по български език и 9 специализирани семинара – Съвременно българско кино; Българско изобразително изкуство; Българска етнография; Култура и изкуство на България; Съвременен български език; Съвременна българска литература; История и култура на България; Туризъм, многоезичие и превод; Български фолклор.

По време на престоя си в старата столица чужденците изучаваха български песни и народни танци.

И през тази година основни акценти в програмата на семинара бяха Вечерта на българската литература, Вечерта на българските занаяти, Вечерта на българската и на интернационалната кухня, концерт с българска народна музика, както и кинолектория, която запозна гостите с достиженията на съвременното българско кино.

В рамките на културната програма бе организирано посещение в село Арбанаси, в Жеравна – живописното село, съхранило българщината и запазило спомена за светлото и бурно Възраждане, както и в гр. Враца, където гостите разгледаха Регионалния исторически музей и Рогозенското съкровище, а обиколката в града на Ботев приключи с разглеждането на пещерата Леденика.

По традиция семинарът завърши с четиридневна екскурзия по българското Черноморие – в курортен комплекс Албена.

През изминалите три седмици 42. Международен семинар по български език и култура беше най-голямата реклама на България, българския език и култура по целия свят. Той накара чужденци от 4 континента не само да изучават нашия език, но и да опознаят и да обикнат нашата култура и традиции. В края на семинара всички участници си обещаха през следващата година отново да се върнат във Великотърновския университет и в България за 43-тото издание на форума.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов