Маргарита Радева е сред топ лекоатлетите ни за Европейското отборно първенство

Спорт

08-08-2019, 11:05

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Габровката е част от националния отбор

Състезателката на габровския атлетически клуб „Орловец 93“ Маргарита Радева е сред топ лекоатлетите на България, които ще представят страната ни  в Европейското отборно първенство от II лига. Състезанието е тази събота и неделя в хърватския град Вараждин. За възпитаничката на треньора Веселин Георгиев това ще бъде едно украшение на чудесния сезон, който направи до тук. Тя ще се състезава с националното трико в бягането на 3000 метра с препятствия, като си извоюва това право с чудесното представяне в дисциплината на Националния шампионат за мъже и жени в столицата.

Във Вараждин поливалентната габровска спортистка ще бъде в компанията на най-добрите родни състезатели по лека атлетика. Ивет Лалова-Колио ще стартира в три дисциплини - 100 и 200 метра, както и в щафетата на 4 по 100 метра. Най-силните ни състезатели в скока на височина при мъжете и жените Тихомир Иванов и олимпийската вицешампионка Мирела Демирева също ще се включат в надпреварата. Европейската шампионка в тласкането на гюле от Глазгоу`2019 Радослава Мавродиева ще направи своя първи старт за летния сезон, а Георги Иванов ще се бори за призово класиране в дисциплината при мъжете. В двата хоризонтални скока ще участва европейската вицешампионка от 2015-та Габриела Петрова. Освен Маргарита, още един атлет от региона ще представи страната ни на Европейското отборно първенство и това е дряновката Маринела Нинева. Тя ще участва в бягането на 5000 метра.

Целта пред отбора на България е да търси завръщане в по-горната група. Наред с домакините от Хърватска, във Втора лига са още отборите на Австрия, Кипър, Дания, Естония, Грузия, Израел, Латвия, Люксембург, Малта и Словения. Според промените в регламента, одобрени през ноември, само победителят ще може да се изкачи в Първа лига, а петте класирали се в дъното на подреждането ще изпаднат в Трета лига.

За Маргарита това ще бъде второ участие на Европейско първенство това лято. Тя беше част и от националния отбор, който представи страната ни на Европейското първенство по ориентиране за юноши и девойки в Беларус в края на юни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов