Регистрират домашните прасета, задължителни са мерките за биосигурност

Мисия

09-08-2019, 17:44

Снимка:

Министерство на земеделието

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 26 август се представят протоколите за дезинфекция на дворовете и селищата във връзка с АЧС

„До 26 август 2019 г. е крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка със регистрирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС). По този начин стопаните ще могат да получат финансова подкрепа в размер на 300 лв. за почистен и дезинфекциран двор“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след среща с областни управители от страната и представители на Националното сдружение  на общините в Република България (НСОРБ), в гр. Велико Търново. Тя посочи, че отговорността за това е на кметовете на населените места и ветеринарните доктори. 

По прогнозни разчети държавата ще трябва да изплати над 15 млн.евро компенсации на стопаните на унищожените прасета заради заразата от Африканска чума. „ Жителите на 4-5 села в страната затварят пътища в знак на протест и то със съдействието на кметовете, въпреки че има огнища на зараза. Отговорността за обезщетяването на стопаните ще е на тези кметове”, предупреди министър Танева.

„Вирусът е в Европа от 12 г., и нито една държава все още не е успяла да го изкорени. За да бъде обявена за чиста територия една страна , трябва в продължение на 3 г.да не е имало огнище. Предстои дълга и сериозна битка със заразата и компромиси няма да се правят”, предупреди Десислава Танева.

 

Министър Танева обясни, че средносрочната цел, която са си поставили, е независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то трябва да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност. Тя увери, че режимът за регистрация по Наредба №44 ще бъде административно облекчен. „Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са подготвили два модела информационни бюлетини, които в 10-дневен срок ще бъдат раздадени във всяко населено място. В единия е обяснено какво значи биосигурност в тип „лично стопанство“, а в другият е за по-големи стопанства с развъдна дейност. Всеки, който спази изискванията, може да бъде регистриран“, обясни министър Танева. Тя подчерта, че успехът в борбата с АЧС зависи от биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свинете.

Земеделският министър благодари на всички стопани, които са се включили заедно с държавните органи за максимално ограничаване на щетите, така че България да стане държава, която сравнително бързо се е справила с този проблем.

Тя каза още, че на територията на страната има 2795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности. „Разчитаме основно на тях за депопулация на дивата свиня. Държавата може да се справи с АЧС само, ако работим заедно в тази посока“, категорична бе министър Танева.

 

Заместник-министър Атанас Добрев посочи, че в капаните за улов на диви свине на територията на Държавните горски предприятия са хванати над 70 животни. Той припомни, че утре се открива ловният сезон за прелетен дивеч и призова ловците да спазват мерки за дезинфекция.  След приключване на ловния излет трябва да мият обувките си с вода и сапун и гумите на автомобилите. 

Министър Десислава Танева уточни, че засегнатите от заразата 6 индустриални ферми няма да имат право да развиват животновъдна дейност в рамките на 1 година. По думите на зам.министърът на околната среда и водите Красимир Живков строг контрол се извършва и върху определените за загробване на животните места. „От отредени 970 терена, на 560 е отказано да бъдат използвани като неподходящи или опасни”, подчерта Живков. Зам.директорът на БАБХ Цвятко Александров пък само в шестте индустриални ферми в страната са засегнати от болестта 130 000 животни като до момента са унищожени 115 000. 722 прасета пък са във фамилни стопанства. „Под контрол са и фуражите, както и камионите, с които се транспортират до стопанствата. Не може обаче засега да се каже откъде е влязла заразата в индустриалните ферми”, допълни Александров.

Председателят на НСОРБ Даниел Панов, заяви че организацията активно участва във всяка кампания на МЗХГ. В ежеседмичния си бюлетин, който се разпространява до местната власт, Сдружението публикува актуална и подробна информация за болестта по данни на Министерството.

На срещата присъстваха заместник-министрите на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов и Атанас Добрев, представители на МОСВ, МВР, МРРБ и Българската агенция по безопасност на храните.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)