Ремонтът на ХГ „Борис Денев” може да започне още тази есен

Мисия

10-08-2019, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Финансирането е по програма Интеррег

Ремонт на ХГ „Борис Денев“ се очаква да започне тази есен, съобщи Общинско радио Велико Търново. Заедно с пространството около нея, сградата ще бъде реновирана по трансграничен проект за сътрудничество с Румъния по програма Интеррег. Част от предвидените действия са модернизиране на интериора, внедряване на енергоефективни мерки и енергоспестяващо осветление, изграждане на отоплителна, охладителна и вентилационна инсталация. Отделно е подписан договор за реставрация на стария конак, строен от Колю Фичето, информира кметът Даниел Панов. Той уточни, че възстановителните дейности ще обхванат цялата сграда на музея „Възраждане и учредително събрание”. Предстои и изграждане на още два етажа към мултимедийния център на ул. Никола Пиколо, познат като музей на восъчните фигури, след което неговата експозиция ще бъде разширена и допълнена.

След ремонта на галерията тя практически ще се превърне в една от най-съвременните експозиционни площи в Северна България. В рамките на същия проект, оттатък Дунав ще бъде реставриран и Дворецът музей „Маринку”.
Проектът „Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма” цели да модернизира и вдъхне повече живот на няколко културно-исторически обекта между Стара планина и Карпатите. Освен търновската галерия и двореца в Калафат, сред тя са Драматичният театър и галерията във Видин, ХГД „Колекция Светлин Русев” в Плевен и Крайовският музей на изкуствата. Финансираните на стойност 1,4 млн. евро дейности ще се изпълняват от трима партньори. Водещ бенефициент е Община Велико Търново, втори е Община Калафат и трети – Фондация „Лице за изкуство и култура” – град Плевен. 85 на сто от средствата са безвъзмездна финансова помощ от ЕС, 13% – държавни пари и 2% собствен приход на участниците. Дейностите по изграждането на интегрирания туристически продукт ще продължат 3 години (36 месеца).



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)