Приключи загробването на свинете от фермата в с. Българско Сливово

Животът

14-08-2019, 12:13

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Земеделците ще прибират реколтата при стриктни мерки за биосигурност

Приключило е загробването на свинете от фермата в с. Българско Сливово. Това стана ясно на проведеното днес редовно заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново. През тази седмица не са получени проби за изследване от диви прасета. 
Областната комисия реши, че допуска неотложни действия в инфектираните зони от лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете, във връзка с прибиране на реколтата, но при стриктно спазване на мерките за биосигурност, включително дезинфекцирането на машините, спазване на всички мерки за биосигурност от лицата, навлизащи в зоните, които следва да наблюдават и подават сигнали за умрели диви прасета.
Комисията взе решение, че веднага след получаване от Министерство на земеделието, храните и горите на нови образци във връзка с изготвянето на списъците на стопаните, доброволно изпълнили мярката, същите да бъдат разпратени до общините, да бъдат свикани общински епизоотични комисии да са пристъпи към организацията по попълването на списъците и приложенията към тях.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов