Максималното обезщетение при смърт на пътя за роднини става 80 000 лв.

Животът

18-08-2019, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нова методика ще определя обезщетения при катастрофи

Нова методика ще определя обезщетения при катастрофи. Методиката е разработена от консултантска фирма, наета от гаранционния фонд.

В новата методика се въвеждат точки, по които ще се изчисляват обезщетенията. Една точка е равна на една минимална работна заплата за съответната година. При изчислението ще се взимат от една страна имуществените, от друга неимуществените вреди. Максималното обезщетение при смърт на пътя, което ще се изплаща на близки родини, става 80 000 лева. За далечни остава 5000 лева. 

Председателят на Асоциацията на застрахователите Константин Велев даде примери, които показват, че с новата методика обезщетенията ще са по-високи. 

Според юристи новата методика ще намали значително обезщетенията на пострадалите, както и при смърт на пътя. Като пример юристът Владо Тодоров посочи, че в момента съдът присъжда обезщетения от 120 000 лева за смърт на пътя, а сега таванът става 80 000 лева. 


Методиката беше представена от Асоциацията на застрахователите, след като е приета от Гаранционния фонд. 

 

Тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане, а след това ще се превърне в наредба. Отговорни за това са министъра на труда и социалната политика, министъра на здравеопазването и Комисията за финансов надзор (КФН).

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)