„Оръжието на Освобождението“ показва музеят в Габрово - velikotarnovo.utre.bg

„Оръжието на Освобождението“ показва музеят в Габрово

21 август 2019, 09:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    РИМ Габрово

В експозицията са представени 35 културни ценности

Утре, 22 август, от 17.30 ч. в Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита изложба „Оръжието на Освобождението“ по повод отбелязването на 142 години от Шипченската епопея и 85 години от откриването на паметника на Свободата на връх Свети Никола.

В експозицията са представени 35 културни ценности – част от съхраненото в РИМ - Габрово оръжие от периода на войната. Великолепните образци на инженерно-техническата мисъл и декоративно-приложното изкуство пренасят спомена за героичните дела на нашите деди в името на Свободата.

Акценти на експозицията са гладкоцевното и нарезно кремъчно-искрово и капсулно оръжие и ятаганите местно производство, както и някои интересни марки вносни револвери, които са били на въоръжение в създадената още на 25 юни доброволна милиция в Габрово. Експонирани са основните оръжия на руската армия на европейския театър на бойните действия – „Бердана“ № 1 и № 2, „Крнка“, „Смит и Уесън“, различни типове саби, палаши и шашки. Представено е първото оръжие на Българското опълчение – пушката „Шаспо“. Интерес представляват и оръжията на османската армия - "Пибоди/Хенри-Мартини", "Снайдер", "Ремингтън", различни типове саби и ятагани.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета