Велико Търново, Горна Оряховица и Габрово се включват в Европейските дни на наследството

Мисия

24-08-2019, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 500 000 души в цялата страна се очаква да се включат в инициативите

Велико Търново, Горна Оряховица и Габрово се включват в Европейските дни на наследството през 2019 г., които ще бъдат отбелязани с над 300 събития на територията на цялата страна през септември. Над 500 000 души се очаква да се включат в инициативите, според получената до момента информация от общинските администрации.

В Старата столица за поредна година ще се проведе  „Нощ на Самоводската чаршия” и Фестивала на занаятите. Те ще са в периода 20 – 23 септември. Габрово ще се включи с изложбата „Вдъхновени от музиката”, която ще представи живопис и скулптура от фонда на ХГ „Христо Цокев”. Проявата се открива на 9 септември и ще е на разположение на жители и гости на града до края на месеца.

В Горна Оряховица вече стягат Фамилатон, който се открива на 28 септември.

 

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството (ЕДН) - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света.

 

В продължение на вече повече от 25 години Европейските дни на наследството събират хора от всички обществени сфери като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

 

Тази година Европейските дни на наследството извеждат на преден план развлекателния аспект на културното наследство. По този начин те целят да припомнят, че променящите се през годините изкуство и забавление имат важна роля при изграждането на нашата идентичност. Затова и общоевропейските чествания през 2019 година ще бъдат обединени в темата „Изкуства и развлечение“. Общата тема през настоящата година предполага провеждането на различни прояви, които интерпретират по свой начин връзката на наследството с изкуствата и развлеченията. От уличното шоу до концертната зала, от традиционните театър и музей до модерното кино и цифровото изкуство, европейското наследство ще бъде показано на местни, национални и международни сцени за посетители и гости от всички възрасти. Всеобхватната тема включва също спорт, фотография, туризъм, цирк, панаири, визуални изкуства, кино, радио, телевизия и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов